Intră acum și în grupul de
Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat că de la 1 august va lansa proiectul „Hai în Bucovina!”.
„Proiectul „Hai în Bucovina!” îl vom lansa de la 1 august anul acesta și va trebui în acest proiect să avem și diaspora prezentă și cred că vom face acest lucru la Cetatea de Scaun unde vom da drumul la expoziția permanentă și Muzeul Bucovinei care va fi pus în funcțiune la acea dată”, a spus Flutur.
El a mai anunțat că va fi lansată și o ie „Hai în Bucovina”, obiect vestimentar foarte la modă acum și care poate contribui la promovarea zonei.
Cetatea de Scaun a Sucevei va găzdui, după reabilitare, prima expoziţie permanentă de când acest monument este vizitabil, iar proiectul muzeografic vizează prezentarea acestui obiectiv ca entitate militară, a declarat directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu.
Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, explica pentru News Bucovina că Cetatea de Scaun a Sucevei va avea o expoziţie permanentă ce vizează prezentarea Cetăţii de Scaun ca entitate militară.
Totodată, şase tunuri, replici după tunuri medievale, vor fi amplasate în zona Pulberăriei Cetăţii de Scaun, dar şi în cea a bastioanelor, iar zilnic va fi marcat miezul zilei prin salve la ora 12,00.
„Expoziţia va fi de mare interes pentru suceveni şi pentru publicul larg. S-a mers pe ideea unei expoziţii care să ilustreze obiectivul militar- Cetatea de Scaun a Sucevei, iar din această expoziţie nu vor lipsi puncte de interes, precum Petru I Muşat, Ştefan cel Mare, Sala Voievozilor, Sala Steagurilor Boiereşti, Camera de Tezaur sau Capela. În aceeaşi măsură, fără a ştirbi sobrietatea monumentului medieval, vor exista puncte multimedia destinate interacţiunii cu publicul”, a explicat Ursu.
Directorul Muzeului Bucovinei a arătat că în Cetatea de Scaun a Sucevei vor exista, în unele săli, ghiduri virtuale cu informaţii despre fiecare încăpere a monumentului medieval, dar şi spaţii multimedia interactive.
La Muzeul de Istorie al Bucovinei, expoziţia permanentă al cărei proiect tematic a fost făcut de Muzeul Bucovinei încearcă să se concentreze pe istoria zonei, cu doi piloni importanţi, Evul Mediu şi perioada Bucovina, dar, în acelaşi timp, în expoziţie va fi inclusă şi perioada comunistă.
„Practic, expoziţia e gândită să cuprindă istoria locală şi zonală până în anul 1989”, a explicat Ursu arătând că proiectul tematic este realizat, exclusiv, de muzeografii Muzeului Bucovinei.
El a arătat că Sala Tronului, care în noua expoziţie va fi independentă, va fi “total diferită” faţă de cea existentă până în anul 2014, precizând că vor fi menţinute unele personaje vechi, dar că se vor adăuga şi personaje noi şi se va încerca să se păstreze adevărul istoric.
“Sala Tronului pe care o aveam noi respecta tema, în prim plan erau ţăranii, apoi urmau boierii, iar Vodă era în colţ. În noua organizare a Sălii Tronului vor exista şi soli turci, tătari, veneţieni şi ruşi, etc”, a explicat directorul Muzeului Bucovinei.
Ursu a mai declarat că spaţiile pentru expoziţiile temporare şi activităţi cu publicul, multimedia, pedagogie muzeală, sunt mult mai generoase. Astfel, cel mai important spaţiu de expoziţie temporară este în mansardă, iar spaţiile fostelor săli de expoziţii temporare vor fi ocupate de standul muzeului, care va avea o ofertă generoasă şi interesantă.
Directorul Muzeului Bucovinei a subliniat că sistemele de protecţie şi pază vor fi “foarte bine puse la punct” arătând că Muzeul Bucovinei va fi printre puţinele muzee din ţară care vor avea săli protejate împotriva incendiilor, cu gaz inert.
El a arătat că la Cetatea de Scaun a Sucevei vor fi organizate diverse activităţi care “să aibă priză” atât la publicul tânăr, cât şi la publicul larg, printre care organizarea, lunară, a unor concerte de muzică pop, în timp ce la Muzeul de Istorie din Suceava vor fi organizate recitaluri de muzică clasică, reprezentaţii de teatru pentru copii, dar şi conferinţe, mese rotunde în cadrul cărora personalităţi importante din diverse domenii de activitate să susţină prelegeri publice.(N.B.)
Intră acum și în grupul de