Intră acum și în grupul de
Comisia de evaluare numită prin Ordinul nr. 552/ 04.05 2016, care a efectuat, săptămâna trecută, evaluarea Unităţii pentru Tratamentul Accidentului Vascular Acut din cadrul SJU Suceava şi-a dat acordul pentru înfiinţarea acestui compartiment fiind îndeplinite toate criteriile prevăzute în Ordinul Ministerului Sănătăţii cu privire la înfiinţarea unităţilor de accidente vasculare cerebrale acute.
Managerul SJU Suceava, economist Vasile Râmbu, a declarat, luni, pentru NewsBucovina că în data de 12 iulie o comisie de evaluare a fost prezentă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava pentru a verifica dacă în Compartimentul Unităţii pentru Tratamentul Accidentului Vascular Acut, propus pentru înfiinţare în structura unităţii spitaliceşti, sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în Ordinul Ministerului Sănătăţii nr.1408/ 2015 privind înfiinţarea unităţilor de accidente vasculare cerebrale acute.
El a spus că SJU Suceava este singura unitate spitalicească din judeţ care poate manageria permanent atât diagnosticul, cât şi tratamentul AVC, arătând că în afară de Spitalul municipal Rădăuţi, celelalte spitale nu au linie de gardă de neurologie şi nici posibilităţi de diagnostic imagistic, iar către SJU Suceava sunt dirijate, zilnic, cazurile de accidente vasculare cerebrale din teritoriul arondat municipiului Suceava, dar şi din alte zone ale judeţului.
Râmbu a precizat că SJU Suceava este singurul spital judeţean care a înfiinţat un Compartiment UAVCA şi care solicită acreditarea acestuia.
El a explicat că SJU Suceava a creat în cadrul Secţiei de Neurologie un spaţiu special cu această destinaţie, respectiv un salon de Terapie Intensivă cu opt paturi modulabile, acţionate electric, aparate de monitorizare complexe pentru fiecare pat, sursă de oxigen la fiecare pat, seringi automate şi infuzomate la fiecare pat, pulsoximetre, aparate de ventilaţie mecanică portabile, din care unul este compatibil RM, defibrilator portabil propriu, două truse de intubaţie orotraheală, un aparat EKG portabil.
Râmbu a spus că acest compartiment este dotat şi cu un aparat de ultrasonografie Doppler portabil cu sonde pentru examenul extracranian al arterelor cervico-cerebrale şi pentru examenul Doppler transcranian.
Managerul SJU Suceava a mai spus că UAVCA are acces permanent şi de urgenţă la computerul tomograf al spitalului şi la computerul tomograf al UPU, dar şi la laboratoarele de urgenţă, respectiv la cel de analize medicale şi la cel de radiologie şi imagistică medicală.
Râmbu a arătat că în acest compartiment UAVCA vor lucra doi medici neurologi, câte două asistente medicale, câte două infirmiere şi o îngrijitoare pe tură, precum şi un kinetoterapeut şi un psiholog.
El a subliniat că, din toamna anului 2015 , SJU Suceava a fost inclus în Programul “Acţiuni prioritare pentru tratamentul intervenţional al pacienţilor cu accident vascular cerebral acut” al Ministerului Sănătăţii, ce permite tratamentul specific prin tromboliză intravenoasă, iar până în prezent 25 de pacienţi diagnosticaţi cu accident vascular cerebral ischiemic acut din judeţul Suceava au beneficiat de acest program..
Managerul SJU Suceava a precizat că există perspective şi pentru accesarea altor proceduri endovasculare cu sprijinul specialiştilor din domeniul radiologiei intervenţionale, respectiv a trombolizei intraarteriale, trombectomia mecanică(un caz fiind deja rezolvat prin această procedură), trombaspiraţia(un caz rezolvat) şi embolizarea mecanică a anevrismelor intracraniene( două cazuri rezolvate).
Comisia de evaluare, formată din reprezentanţi ai MS, Universităţii de Medicină şi Farmacie “Gr. T.Popa” Iaşi şi ai DSP Suceava, care a efectuat evaluarea Compartimentului UAVCA din cadrul SJU Suceava şi-a dat acordul pentru înfiinţarea acestuia în cadrul secţiei de Neurologie a spitalului precizând că “sunt îndeplinite toate criteriile stabilite” de legislaţia actuală. (Liliana Bujdei)
Intră acum și în grupul de