A murit Radu Beligan. Marele actor avea 97 de ani


Intră acum și în grupul de

Marele actor Radu Beligan s-a stins din viață, miercuri după-amiază, la vârsta de 97 de ani.

Maestrul a murit la Spitalul Elias din București, în urma unui stop cardio-respirator.  Radu Beligan a fost internat vineri, în Secția de Terapie Intensivă.

Ultima piesă în care a jucat Radu Beligan a fost „Nemuritorul”, în regia lui Dan Tudor.

Radu Beligan
FOTO: Jurnalul.ro

Radu Beligan s-a născut la 14 decembrie 1918, în comuna Galbeni din județul Bacău.

A fost unul dintre discipolii actriței Lucia Sturdza Bulandra și al scriitorului Eugen Ionescu. Beligan este unul dintre numele majore ale teatrului românesc, cu un repertoriu complex, clasic și modern. A jucat alături de actori importanți, cu reprezentații atât în țară cât și în străinătate, potrivit wikipedia.org.

Între anii 1950-1965, a fost profesor la Institutul de Teatru și Film.

În perioada 1961-1969, a fost director al Teatrului de Comedie.

A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa I (1967) „pentru activitate îndelungată în teatru și merite deosebite în domeniul artei dramatice”.

În 2002, președintele Franței, Jacques Chirac, a semnat Decretul prin care Radu Beligan este numit în grad de Ofițer al Ordinului Național al Legiunii de Onoare.

în 2004, a fost ales membru de onoare al Academiei Române în 2004.

În data de 27 martie 2011, a primit o stea pe Walk of Fame București.

Pe 15 decembrie 2013, a fost inclus in Cartea Recordurilor ca fiind cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru.

Radu Beligan a interpretat, în peste șapte decenii, roluri celebre, cum ar fi personaje ale dramaturgilor literaturii române: Ion Luca Caragiale, Barbu Ștefănescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Mușatescu, Mircea Ștefănescu, Victor Ion Popa, Victor Eftimiu, Mihail Sebastian, Aurel Baranga, Alexandru Mirodan și universale: William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Jules Romain, Eugen Ionescu, Jean Anouilh, Friedrich Dürrenmatt, Edward Albee, Peter Shaffer, Patrick Süskind, Neil Simon, Umberto Eco.

 

 


Intră acum și în grupul de