Intră acum și în grupul de
Domnului Traian Basescu
Presedintele României
Domnule Presedinte,
Prin prezenta scrisoare ma vad nevoit sa resping solicitarea dumneavoastra de a renunta la propunerea de numire în functia de ministru al Justitiei a doamnei Norica Nicolai.
De asemenea, va aduc la cunostinta ca, în calitate de Prim-Ministru al României, potrivit atributiilor conferite de Constitutie, mentin aceasta propunere.
Motivarea pe care o faceti cererii de renuntare la propunerea prezentata se bazeaza pe consideratii personale, subiective, îndoielnice, despre perceptia publica asupra unei anumite persoane, consideratii care exced cadrul constitutional si legal.
Reactia dumneavoastra, în calitate de Presedinte al României, este cu atât mai nejustificata cu cât, fata de nominalizarea doamnei Norica Nicolai, nu au existat obiectii sau proteste, nici din partea societatii civile si nici a asociatiilor profesionale.
Va reamintesc ca, în decizia nr.356/2007 a Curtii Constitutionale se precizeaza clar ca „Presedintele României nu are drept de veto, dar poate cere Primului-ministru sa renunte la propunerea facuta, atunci când constata ca persoana propusa nu îndeplineste conditiile legale pentru exercitarea functiei de membru al Guvernului”.
Decizia Curtii Constitutionale este cât se poate de clara.
Presedintele României nu poate sa solicite Primului-Ministru al României sa propuna o alta persoana pentru functia de ministru din simplul motiv ca nutreste o antipatie politica si personala fata de persoana nominalizata initial. Nici din cauza faptului ca a avut o relatie politica mai tensionata cu respectiva persoana. Nici daca a identificat un alt candidat care, în opinia sa, ar fi mai bun.
Presedintele României are obligatia de a identifica argumente legale, nu de imagine, pentru a îsi sustine solicitarea. În caz contrar, nu ar trebui sa faca o astfel de solicitare.
Domnule Presedinte,
Am citit cu atentie scrisoarea dumneavoastra si nu invocati nici un argument de natura legala pentru care ar trebui sa renunt la propunerea de numire a doamnei Norica Nicolai la Ministerul Justitiei. Mai mult, în scrisoarea dumneavoastra invocati doar argumente de imagine, perceptii legate de un incident în care a fost implicata doamna Norica Nicolai.
Stiti la fel de bine ca mine cât de periculos este sa analizam capacitatea unui demnitar de a exercita o functie publica, daca izolam si scoatem în fata un incident de imagine.
Norica Nicolai este un bun specialist în drept si este unul dintre membrii cu experienta ai Comisiei Juridice din Parlamentul României. Norica Nicolai cunoaste în detaliu problemele care înca exista în Justitie si are vointa de a continua procesul de reforma. Consider ca Norica Nicolai poate fi un foarte bun ministru al Justitiei.
Dumneavoastra ati ales sa ignorati aceste argumente si ati analizat subiectiv, fara a lua în calcul argumentele legale sau argumentele care tin de experienta si competenta.
Daca ar fi sa vorbim despre argumente de imagine si despre cazuri controversate, va reamintesc doar doua cazuri în care dumneavoastra ati fost implicat: dosarul Flota si casa achizitionata în strada Mihaileanu, pe vremea când erati Primar al Capitalei. Ar fi nedrept sa analizam doar aceste doua cazuri pentru a judeca mandatele dumneavoastra de Primar al Capitalei sau de Presedinte al României. Am convingerea ca acelasi lucru ar trebui sa îl evitati si dumneavoastra acum, în ceea ce o priveste pe doamna Norica Nicolai.
Mai mult, va readuc aminte tacerea dumneavoastra în ceea ce o priveste pe fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei. Acum un an, doamna Monica Macovei era implicata într-un scandal public în legatura cu modul în care parintii domniei sale au câstigat în Justitie un imobil nationalizat. Atunci, nu ati sustinut ca doamna Monica Macovei ar trebui sa renunte la functia de ministru al Justitiei, nici ca imaginea Justitiei ar avea de suferit sau ca ar scadea încrederea în Justitie la nivelul opiniei publice si al partenerilor europeni.
Sunt ferm convins ca dezbaterea asupra reformei din Justitie nu ar trebui sa fie purtata cu argumente de imagine. Daca, totusi, ati decis sa invocati doar argumente de imagine, atunci mi s-ar parea corect sa judecati si, mai ales, sa actionati cu aceeasi masura.
Domnule Presedinte,
În scrisoarea dumneavoastra va exprimati convingerea ca vom gasi solutii împreuna, Presedintia si Guvernul, pentru a demonstra partenerilor europeni ca România face progrese consistente în domeniul Justitiei.
Va reamintesc ca deja am demonstrat acest lucru partenerilor europeni.
Raportul Comisiei Europene din iunie anul trecut a fost cel mai bun raport al organismului european despre starea justitiei din România, de când acest domeniu este monitorizat, din 1998. În Raport sunt subliniate în special eforturile pe care Guvernul le-a facut în acest domeniu („Guvernul român este angajat în reforma justitiei si în curatarea sistemului de coruptie. În toate domeniile, autoritatile române demonstreaza bunavointa si determinare…” – p. 5 din Raport).
Totodata, principalul progres remarcat de Raport a fost adoptarea Legii Agentiei Nationale de Integritate, urmare a dialogului pe care ultimul ministru al justitiei, Tudor Chiuariu, l-a avut cu Parlamentul. Dupa cum va aduceti aminte, adoptarea acestei legi a fost multa vreme imposibila din cauza inabilitatii unui ministru al justitiei asa-zis independent. O dovada în plus ca nu o pretinsa independenta a ministrului este solutia la problemele justitiei românesti.
Adoptarea de noi coduri de procedura, simple si usor de aplicat, responsabilizarea magistratilor si înlaturarea perceptiei ca acestia nu raspund pentru greselile lor, asigurarea eficientei si impartialitatii investigatiilor, scoaterea unor institutii judiciare de sub influenta unor oameni politici – acestea sunt urgentele justitiei românesti si care trebuie puse în practica rapid de un ministru cu sustinere politica.
Problema este sa demonstram ca avem vointa sa continuam pe drumul început si de aceea nu ne permitem sa întârziem numirea unui nou ministru al Justitiei.
Va aduc la cunostinta ca întârzierea acestei numiri poate conduce la perturbarea grava a activitatii institutiilor din sfera judiciara. Astfel, în ultimele zile au început actiuni de protest sindical din partea personalului auxiliar din instante, motivat de faptul ca absenta unui ordonator principal de credite face imposibila plata drepturilor salariale restante. Aceste tensiuni nu pot fi aplanate în lipsa unui interlocutor legitim, ministrul Justitiei în functie.
De asemenea, nu se poate sa nu cunoasteti ca ministrul Justitiei trebuie sa participe, la întrunirea informala a Consiliului de ministri al Uniunii Europene. Ar fi împotriva intereselor României ca „partenerii nostri europeni”, a caror opinie va preocupa atât de mult, sa fie lipsiti de un interlocutor chiar înainte de raportul intermediar al Comisiei Europene.
Va solicit deci sa o numiti cât mai curând posibil pe doamna Norica Nicolai în functia de ministru al Justitiei.
Consider ca putem împreuna, Guvernul si Presedintia, sa continuam colaborarea în domeniul Justitiei. Sper ca o astfel de colaborare buna poate avea loc între dumneavoastra si viitorul ministru al Justitiei, Norica Nicolai.
Va solicit sa lasati deoparte orice antipatie legata de Norica Nicolai si sa colaborati cu domnia sa pentru a continua reforma în Justitie.
Domnule Presedinte,
În concluzie, nu exista nici un argument de natura legala care sa justifice retragerea propunerii de numire a doamnei Norica Nicolai.
Mai mult, argumentele legate de competenta si experienta doamnei Norica Nicolai o recomanda pentru aceasta functie.
Având în vedere cele de mai sus, precum si Decizia Curtii Constitutionale nr. 356/2007, care nu confera Presedintelui României un drept de veto la propunerea de numire a unui membru al Guvernului ci doar sa solicite renuntarea la aceasta „daca persoana propusa nu îndeplineste conditiile legale pentru exercitarea functiei”, va aduc la cunostinta ca nu voi da curs solicitarii dumneavoastra de a renunta la propunerea pentru functia de ministru al Justitiei a doamnei Norica Nicolai. Va rog ca, în cel mai scurt timp, sa îndepliniti toate formalitatile constitutionale necesare pentru ca doamna Norica Nicolai sa fie învestita în functie.
Cu stima,
Calin Popescu-Tariceanu
Prim Ministru
Intră acum și în grupul de