Intră acum și în grupul de
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a reluat, luni, în cadrul unei întâlniri cu primarii din județ, tema pe care o susține de mai mulți ani ca o parte din redevența încasată de stat pentru resursele naturale să rămână localităților.
Primarul din Liteni, Tomiţă Onisii, a arătat că în cazul redevenței încasate de stat de la balastiere ar fi normal ca și comunitatea, care suportă toate lucrurile neplăcute în urma exploatărilor nu beneficiază de nimic și ar trebui să primească o parte din suma încasată de la firme.
Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a susținut poziția primarului arătând că problema redevenţelor va trebui discutată şi cu ministru mediului în cadrul unei vizite pe care acesta o va efectua în judeţul Suceava.
El a spus că localnicii spun că nu câștigă nimic și rămân doar cu praful lăsat în urmă de maşinile care circulă zi şi noapte, de pereţii crăpaţi şi de drumurile distruse.
Președintele CJ Suceava a mai declarat că și în ceea ce privește exploatarea lemnului, într-un județ ca Suceava, acoperit jumătate cu păduri, taxa forestieră pleacă în întregime la o regie a statului care face și profit.
Totodată, el a spus că și redevențele pentru apă minerală, gaze naturale, sunt încasate de stat și pe urma comunitățile se roagă pentru obținerea de fonduri pentru investiții.
Potrivit lui Gheorghe Flutur, un exemplu ar fi fost de urmat în cazul Fondului Bisericesc al Bucovinei înființat de administrația austriacă din Bucovina și care a avut în vedere ca banii obținuți prin exploatarea terenurilor forestiere să rămână local.(Alin Dima)
Intră acum și în grupul de