Intră acum și în grupul de
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, duminică, la festivitatea de deschidere a Muzeului de Istorie a Sucevei, că în ultimii ani clădirea muzeului a suferit un amplu proces de consolidare, modernizare şi dotare, realizat în cadrul unui proiect finanţat din fonduri europene, iar valoarea totală a investiţiei a fost de 12 milioane de euro.
El a spus că suprafaţa Muzeului de Istorie s-a mărit de la 3200 de metri pătraţi la 7300 de mp, iar publicul va putea să constate schimbările majore după finalizarea proiectului.
Flutur a spus că această clădire a fost construită între anii 1901-1903 şi a avut ca destinaţie iniţială Căpitănia şi sediul de Poştă, între anii 1918 -1968 a fost sediul Prefecturii, iar din 1968 a găzduit Muzeul Bucovinei.
Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a subliniat că proiectul modernizării acestui muzeu a fost inițiat în primul său mandat, în 2009, și a fost continuat de fosta conducere a CJ Suceava din perioada 2012-2016, mulțumind și fostului președinte al CJ Suceava, Cătălin Nechifor și directorului Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, pentru implicarea în acest proiect.
Flutur a precizat că ziua deschiderii Muzeului de Istorie coincide şi cu ziua lansării proiectului Luna Diasporei, ce face parte din programul anual „Hai în Bucovina!”.
Vorbind despre programul “Hai în Bucovina!”, preşedintele CJ Suceava a spus că atât cadrul natural, originalitatea, resursele, modelele, ospitalitatea locuitorilor şi toleranţa, cât sacralitatea zonei sunt doar câteva din argumentele pentru care turiştii din ţară şi străinătate să-şi dorească să viziteze această zonă.
El a arătat că programul ”Hai în Bucovina!” se derulează pe parcursul unui an, fiind structurat pe 12 piloni importanţi, dorindu-se ca acesta să capete un caracter permanent.
Flutur a menţionat că în cadrul programului sunt incluse Luna Diasporei, Târgurile de Toamnă “Gustă din Bucovina!” în octombrie, Festivalul Toamnă la Voroneţ din luna octombrie, Zilele Bucovinei.în perioada 27-28 noiembrie, Crăciun în Bucovina- luna decembrie şi prima jumătate a lunii ianuarie, manifestarea Bucovina- Cercetare şi Inovare realizată în parteneriat cu Universitatea “Ştefan cel Mare”Suceava- în luna februarie 2017, Paştele în Bucovina, Hora Bucovinei- luna mai, Festivalul Internaţional “Ciprian Porumbescu” , prima ediţie a Festivalului Ştefanian prevăzută pentru perioada 24 iunie- 2 iulie 2017, Festivalul Întâlniri Bucovinene- luna iulie 2017 şi Pelerin în Bucovina în perioada 15 iulie-15 august 2017.
Referindu-se la proiectul Luna Diasporei, ce a debutat, duminică, Flutur a spus că la Suceava este prevăzută în cursul săptămânii viitoare o întâlnire a reprezentanţilor Ministerului de Externe, ai Autorităţii Electorale Permanente, ai Ministerului Turismului, ai autorităţilor publice judeţene şi ai unor instituţii cu reprezentanţii Diasporei.
Prezent la deschiderea Muzeului de Istorie Suceava, secretarul de stat în Ministerul Culturii, Alexandru Oprean, a subliniat că proiectul ”Hai în Bucovina!” doreşte să aibă o viziune pe mai mulţi ani şi „nu oricum”, iar în contextul în care urmează două mari evenimente şi anume Centenarul Marii Uniri în 2018 şi asumarea de către România a preşedinţiei Uniunii Europene în anul 2019, acest proiect din judeţul Suceava “cu o viziune amplă, concretă, coerentă, culturală”, vine să aducă nu numai zonei Sucevei, dar şi României spaţiul european cuvenit.
“A îmbina tradiţia populară cu meşteşugurile, cu bogăţia istorică, arheologică, cu turismul şi cu evenimentele muzicale, cu festivaluri internaţionale în zona Sucevei este un demers de apreciat şi toţi trebuie să aducem mulţumiri iniţiatorilor, organizatorilor, pentru faptul că reuşesc să pună în practică astfel de evenimente”, a spus Oprean.
El a salutat prezenţa directorilor de muzee naţionale din ţară arătând că aceştia au venit “să gireze bogăţia culturală a acestor locuri”, dar şi posibilele parteneriate între instituţiile culturale arătând că numai promovând cultura locală se poate promova cultura naţională şi europeană.
Vicepreşedintele Academiei Române, academician Victor Spinei, a declarat, duminică, la Suceava că un muzeu îşi are “reverberaţia” în propriul oraş unde fiinţează arătând că muzeul este purtător de ştiinţă, realizează cercetări arheologice, adună materiale, le conservă şi le difuzează prin publicaţii de specialitate, aşa cum se întâmplă şi la Muzeul Bucovinei.
El a spus că Muzeul de Istorie din Suceava este un model în această privinţă, iar ceea ce s-a făcut aici în ultimii ani este un model și pentru muzee de acelaşi calibru din ţară subliniind totodată buna colaborare a instituţiei sucevene cu Academia Română.
Academicianul Victor Spinei a subliniat că muzeul are multe îndatoriri şi nu trebuie să rămână ca o instituţie închisă, izolată, ci trebuie să atragă cât mai mulţi vizitatori, pentru că şi cultura română poate fi mai bine cunoscută prin intermediul muzeelor.
El a arătat că în multe muzee din ţară au ajuns la conducere “persoane numite pe criterii politice care nu fac nimic pentru cultură” precizând că aceste instituţii trebuie să fie conduse de oameni competenţi, cu har, cu dăruire şi cunoaştere.
Preşedintele Regiunii Schwaben, Jurgen Reichart, a declarat, duminică, la Suceava că “cel care doreşte să aibă un drum bun către viitor, trebuie să ştie de unde vine”.
“Acest muzeu care se redeschide astăzi prezintă două aspecte, unul regional şi unul naţional. Aspectul naţional se referă la întreaga istorie a României, a statului român, iar istoria regională se referă la realizările specifice acestei zone. Muzeul este un aspect foarte important al patriei respective. Poate că termenul patrie are o altă dimensiune, dar înseamnă foarte mult pentru locuitorii ţării respective. Patria înseamnă locul în care putem să ne dezvoltăm şi locul în care ne simţim cel mai bine. Muzeul nu înseamnă doar casele şi documentele, de aceea tuturor celor care vizitează acest muzeu le urez să stabilească o legătură cu patria. Practic, muzeul reprezintă patria lor. Vă felicit pentru munca pe care aţi depus-o şi urez Muzeului să aibă cât mai mulţi vizitatori, care să stabilească o legătură cu patria lor şi prin intermediul acestui proiect să vină cât mai mulţi spre patria lor, spre sufletul lor”, a spus Reichert.
Guvernatorul Regiunii Cernăuţi, Alexandr Fisciuk, a declarat, duminică, că este onorat să participe la evenimentul de la Suceava subliniind că un popor care nu-şi cunoaşte istoria sa nu are un viitor.
“Ceea ce faceţi dumneavoastră acum, faceţi pentru generaţiile viitoare. Este foarte important să păstrăm comoara trecutului, să o multiplicăm şi să o dăruim generaţiilor viitoare”, a spus Fisciuk.
El a adăugat că Ucraina trece printr-o perioadă dificilă şi a dorit să mulţumească atât conducerii judeţului, cât şi conducerii ţării pentru sprijinul acordat de România în această perioadă grea.
Fisciuk a subliniat că fiecare localitate, fiecare sat are tradiţiile sale, cultura sa, dar cea mai mare bogăţie o reprezintă oamenii acelor locuri.
La rândul său, preşedintele Consiliului Regional Cernăuţi, Ivan Muntean, a transmis salutul său şi al consilierilor regionali arătând că și Consiliul Regional Cernăuţi face toate eforturile posibile astfel încât cultura tradiţională bucovineană să fie transmisă în toate colţurile Europei.
“Ucraina trece prin momente dificile şi poate că de aceea nu avem posibilitatea să organizăm manifestări de mare anvergură, aşa cum astăzi dumneavostră le realizaţi se organizează astăzi, aici, dar avem credinţa că acel război care loc acum în Ucraina se va finaliza şi în viitor noi vom avea o ţară europeană, Ucraina, şi nu vor fi probleme din punct de vedere al graniţelor ”, a spus Muntean exprimându-şi speranţa că în viitor vor fi dezvoltate relaţiile dintre cele două regiuni şi vor fi promovate mai multe proiecte comune.
Primarul Cernăuţiului, Oleksi Kaspruk, a spus la Suceava că Bucovina este o regiune unică prin istoria sa, prin peisajul său, prin natura geografică, prin oamenii săi, iar datoria tuturor este de a păstra ceea ce au lăsat străbunii.
El a precizat că locuitorii Bucovinei au cu ce să se mândrească şi ce să le arate turiştilor.
Participanții la manifestarea de redeschidere a Muzeului de Istorie a Bucovinei au vizitat noile expoziții permanente din muzeu, sala Tezaur, Sala Tronului, dar și expozițiile temporare, cum ar fi cea a de ii și cămeșe din Bucovina.
De remarcat este că Gheorghe Flutur și-a schimbat ținuta și a îmbrăcat o cămeșă bucovineană inscripționată cu mesajul „Hai în Bucovina”.(Liliana Bujdei)
Intră acum și în grupul de