Intră acum și în grupul de
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, miercuri, că dacă actualul parc Șipote, din apropierea Cetății de Scaun a Sucevei, ar fi transferat în administrarea municipalității atunci s-ar atinge norma minimă de spații verzi și s-ar putea aproba și noul Plan Urbanistic General.
Edilul-șef a arătat în cadrul unei conferințe de presă că municipalitatea suceveană nu poate să aprobe noul Plan Urbanistic General întrucât s-a diminuat norma de spații verzi pe cap de locuitor care devine mai mică decât minimum admis de 26 de mp/locuitor.
Lungu a precizat că în intravilanul municipiului Suceava sunt 334 de ha de spații verzi, din care 172 de ha ale Romsilva, care scoate însă pădurea din intravilan în extravilan, iar din această cauză de la o normă actuală de spații verzi de 36 de mp/locuitor se ajunge la 17,84 mp/locuitor.
„Romsilva vrea să existe extravilan în intravilan”, a spus Lungu care a arătat că pădurea se află acum în intravilanul municipiului.
El a menționat că proiectul de reabilitare a Cetății de Scaun a Sucevei a fost diminuat cu investiții de 13 milioane de euro pentru că Parcul Șipote nu este al municipalității și că acolo urma să fie dezvoltată o bază de agrement și de petrecere a timpului liber, urmând să fie și partea cea mai spectaculoasă a proiectului.
Primarul a precizat că va continua demersurile în vederea transferării Parcului Șipote în proprietatea municipiului Suceava.
Directorul Direcției Silvice Suceava, Sorin Ciobanu, a declarat că noul Cod Silvic nu permite ca pădurea să fie în intravilanul localităților.
El a declarat că prin Codul Silvic se interzice includerea pădurilor în intravilan și din acest motiv nu a putut viza noul Plan Urbanistic General al municipiului.
„Nu este rea-voință, ci trebuie să respectăm Codul Silvic”, a spus Ciobanu care a menționat că acum pădurea respectivă este în intravilanul municipiului Suceava.
Întregul Parc Șipote a fost transferat în 1988 la Romsilva care l-a împădurit pe zece hectare cu specii care să limiteze efectele pânzei freatice ridicate din zonă, o parte este pădure pentru protecţie împotriva alunecărilor de teren şi o parte este pădure din zona Cetății de Scaun a Sucevei. (N.B.)
Intră acum și în grupul de