Prematuritatea, principala cauză a deceselor neonatale din acest an din Suceava. 17 copii aveau sub 1000 de grame la naștere. Medicii recomandă gravidelor să evite factorii de risc


Intră acum și în grupul de

Cea de a doua şedinţă a Comisiei judeţene pentru analiza profesională a cauzelor deceselor şi monitorizarea indicatorilor mortalităţii infantile s-a desfăşurat, luni, iar în cadrul căreia s-a realizat o analiză în detaliu a tuturor deceselor neonatale înregistrate pe parcursul acestui an în judeţul Suceava.

FEMEIE - NASTERE

Directorul adjunct al DSP Suceava, Cătălina Zorescu, a declarat, marţi, că de la începutul acestui an şi până în luna august, inclusiv, în judeţul Suceava s-au înregistrat 36 de decese neonatale, în 17 cazuri decesul survenind în prima săptămână de viaţă a nou-născutului, iar în 19 situaţii copiii s-au născuţi morţi.

Zorescu a spus că deşi judeţul Suceava se situează sub media naţională a mortalităţii infantile, totuşi, în spatele acestor statistici “stau drame de familie” şi de aceea a fost organizată şedinţa Comisiei Judeţene pentru analiza profesională a cauzelor deceselor şi monitorizarea indicatorilor mortalităţii infantile.

Ea a mai spus că prin analiza cauzei de deces pentru fiecare caz s-a încercat să se afle dacă au existat cauze prevenibile astfel încât să se adopte măsuri pentru diminuarea riscului de mortalitate la naştere sau în primele şase zile de viaţă.

Directorul adjunct al DSP Suceava a precizat că la şedinţa comisiei a participat şi şeful Secţiei de Neonatologie din cadrul SJU Suceava, medicul Camelia Filote, care a prezentat o situaţie statistică detaliată a celor 29 de decese înregistrate în primele opt luni ale anului 2016.

„Doamna doctor a subliniat că Maternitatea Suceava este de nivel III, iar aici se adresează cele mai grave cazuri din judeţul Suceava şi din judeţele învecinate, zece dintre nou-născuţii care au murit în acest an provenind de la alte unităţi spitaliceşti din judeţele Suceava şi Botoşani”, a explicat Zorescu.

Medicul epidemiolog sucevean a menţionat că în urma analizei efectuate în privinţa celor 29 de decese neonatale din SJU Suceava s-a constatat că 26 dintre copii erau “mari prematuri”, cu greutate sub 2000 de grame, care prezentau imaturitate funcţională şi organică sau diverse malformaţii congenitale, iar trei copii erau eutrofici.

“Principalele cauze ale deceselor neonatale sunt prematuritatea,uneori, extremă, în 17 cazuri copiii având greutate sub 1000 de grame, malformaţiile congenitale, în special cele de cord, insuficienta dezvoltare a plămânilor, hemoragii cerebrale şi pneumotoraxul”, a spus directorul adjunct al DSP Suceava.

Ea a afirmat că doar în două cazuri de deces neonatal, înregistrate în cursul lunii februarie 2016, decesul poate fi asociat cu infecţiile nosocomiale, deşi unul dintre nou-născuţi prezenta o afecţiune respiratorie gravă încă de la naştere, necesitând intubarea.

Zorescu a precizat că toţi medicii participanţi la această şedinţă a comisiei au declarat că nu s-au confruntat cu lipsa aparaturii medicale pentru investigaţii sau cu lipsa unor medicamente, însă s-a subliniat necesitatea completării listei de investigaţii medicale de laborator pe care le pot efectua în cazul unor nou-născuţi cu boli metabolice.

Totodată, s-a mai subliniat nevoia existenţei în spital a unui medic specializat în efectuarea echocardiografiilor neonatale, SJU Suceava dispunând de un astfel de aparat.

Membrii comisiei au reiterat necesitatea ca gravidele să se adreseze medicilor de familie pentru a fi luate în evidenţă şi pentru urmărirea corectă a sarcinii în condiţiile în care s-a constatat că în majoritatea cazurilor de deces neonatal, sarcinile nu au fost urmărite de un medic de familie sau de un medic de specialitate.

“Facem un apel la gravide să se adreseze medicilor de familie şi să evite factorii de risc care pot conduce la apariţia prematurităţii, respectiv să evite fumatul, consumul de alcool, să evite alimentaţia necorespunzătoare, efortul fizic, dar şi stress-ul”, a mai spus Zorescu.(Liliana Bujdei)

 


Intră acum și în grupul de