Intră acum și în grupul de
Şeful Secţiei de Obstetrică Ginecologie din cadrul SJU Suceava, medicul Cristian Irimie, a declarat, miercuri, că Maternitatea Suceava se confruntă cu un deficit de personal medical, deşi în spital s-au efectuat angajări în urma concursurilor organizate.
Irimie a spus că, în prezent, sunt angajaţi opt medici în Secţia de Obstetrică Ginecologie şi ar mai fi nevoie cel puţin alţi opt medici arătând că o suplimentare de personal ar fi necesară şi în cazul asistentelor medicale, dar şi al infirmierelor, care sunt “normate în funcţie de numărul de paturi” din secţie, şi al îngrijitoarelor, ce sunt normate „la metri pătraţi”.
El a precizat că în ultimii ani în SJU Suceava s-a încadrat foarte mult personal medical, respectiv medici, asistente medicale şi infirmiere, însă ar mai fi nevoie de alte noi angajări.
“Mai este o problemă, poate nu o spunem, câteodată, din jenă. Se prezintă la concursuri persoane care au o legătura cu meseria pe care vor să o practice cam aşa cum au căile ferate, adică se întâlnesc, probabil, la câte un macaz, dar în rest nu prea se lovesc cu ştiinţa, cu cartea, nici măcar cu măsurile simple igienico-sanitare, care stau la îndemâna omului normal, nu numai a unuia care vrea să ocupe o funcţie de îngrijitoare. Mai există şi personal angajat care nu ştie să se spele pe mâini, nu ştie să manevreze instrumentarul sau nu cunoaşte norme de bază de igienă. Din nefericire, avem şi asemenea personal, dar care prin cursuri și persuasiunea pe care o fac asistentelor șefe asupra lor, încet, încet, se pun la punct, probabil. Este o problemă pe care o știm; este o bilă neagră pentru activitatea unor oameni care se străduiesc să facă cât mai mult bine”, a spus Irimie.
El a arătat că la concursuri se prezintă ”câte o armată de doritoare față de care Tufa de Veneția e un buchet de trandafiri, față de cunoștințele lor” adăugând că unele dintre acestea cred că „a te angaja în spitalul judeţean înseamnă să dai cu mopul cum şi când îţi vine ţie”.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al SJU Suceava, medicul Mihai Ardeleanu, a declarat că problemele din sistemul sanitar “trebuie privite cu foarte multă seriozitate”.
“Aş îndrăzni să spun că sunt probleme care ţin de siguranţa naţională. După cum aţi observat şi ieri(n.r. marţi) în CSAT s-au discutat problemele legate de sistemul sanitar, deci toate aceste lucruri nu mai trebuie făcute sui generis, pompieristic, lasă că merge şi aşa, pe stiilul nostru ancestral, trebuie să ne aliniem la nişte standarde. Şi datul cu mopul, nu trebuie să fii academician, este o chestiune care trebuie făcută după anumite reguli, ca să nu mai spun de substanţele, de concentraţiile care se folosesc acolo, de modul cum se manipulează aceste substanţe de către personalul medical”, a spus Ardeleanu.
El a arătat că în spital sunt continuate autocontroalele pentru prevenirea şi limitarea infecţiilor asociate îngrijirilor medicale, fiind prezente şi trei comisii de control în spital din partea DSP în toate secţiile şi sectoarele.
(Liliana Bujdei)
Intră acum și în grupul de