Compartiment de angiografie înfiinţat la SJU Suceava


Intră acum și în grupul de

Medicul specialist în radiologie intervenţională, Mihai Creţeanu Jr. a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă că în cadrul Laboratorului de Radiologie al spitalului s-a înfiinţat un compartiment de angiografie, fiind primul compartiment de acest fel din ţară care funcţionează într-un spital judeţean de urgenţă.

angiograf

Creţeanu a spus că noul compartiment s-a înfiinţat după ce spitalul, ce a fost inclus într-un proiect de cercetare în domeniul cardiologiei şi radiologiei intervenţionale, implementat de Ministerul Sănătăţii şi de Academia de Ştiinţe Medicale din România, a fost dotat cu un angiograf performant. El a arătat că în cadrul acestui compartiment vor profesa trei medici radiologi şi trei asistente medicale arătând că speră ca aceste posturi să fie ocupate cât mai curând.

Medicul sucevean a precizat că pentru ultimele trei luni ale acestui an Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a alocat fonduri suplimentare, în cuantum de 5000 de euro, pentru proceduri radiologice intervenţionale în cazul a trei noi afecţiuni, respectiv afecţiuni vasculare periferice, afecţiuni oncologice şi hemoragii acute sau cronice, finanţare ce va putea acoperi cheltuielile pentru tratamentul a cel mult zece pacienţi.

Medicul sucevean a spus că SJU Suceava a intrat în anul 2012 în programul naţional de radiologie intervenţională, finanţarea în cadrul acestui program fiind de 90 000 de lei în 2016.

El a subliniat că la SJU Suceava se efectuează “toată gama de intervenţii minim invazive radiologice” menţionând că dacă la început au fost trataţi 10 pacienţi pe an, în acest an numărul acestora a depăşit 100, ceea ce, potrivit medicului sucevean, pentru un centru judeţean de radiologie intervenţională, care funcţionează doar cu un singur medic, este “suficient de mult”.

Medicul specialist în radiologie intervenţională a anunţat că, în cursul lunii noiembrie, va fi organizat la SJU Suceava un al doilea workshop ce are ca tematică “piciorul diabetic” arătând că în spital există deja o echipă multidisciplinară de îngrijire a pacienţilor cu picior diabetic şi o adresabilitate crescută a acestor pacienţi din ţară, care vin la Suceava pentru intervenţii minim invazive la nivelul piciorului diabetic.

Creţeanu a spus că în cadrul acestui workshop internaţional va vorbi un medic italian, iar participanţii din ţară şi din Republica Moldova vor putea să afle cum se realizează la Suceava îngrijirea, în echipă multidisciplinară, a pacientului cu picior diabetic.

(Liliana Bujdei)

.


Intră acum și în grupul de