Intră acum și în grupul de
Valoarea creditelor de consum a ajuns sa fie de patru ori mai mare decât cea a împrumuturilor pentru locuinte, deoarece românii se împrumuta în nestire la banci, putini dintre acestia luând credite pentru investitii. Optzeci la suta din banii pe care îi iau cu împrumut sunt cheltuiti pentru cumpararea de masini de spalat, frigidere sau televizoare, si doar douazeci la suta din credite sunt destinate locuintelor. Bancile au mizat pe apetitul tot mai mare al românilor de a-si îmbunatati confortul în casa si i-au atras cu credite de consum pe perioade tot mai mari. Rata lunara fiind mica, oamenii s-au înghesuit sa-si cumpere tot mai multe produse de larg consum.
În decembrie 2007, românii aveau cumparate bunuri de larg consum în valoare de peste 55.000 milioane lei, suma aproape dubla fata de începutul lui 2007. În schimb, banii împrumutati pentru o casa abia depasesc 14 miliarde de lei.
Bancile nu au facut însa minuni la capitolul dobânzi. Atât creditele luate pe perioade mai mici, de la 1 pâna la 5 ani, cât si cele mai mari de cinci ani s-au ieftinit cu maxim unul – doua procente fata de 2006. Banca Nationala a României este, îngrijorata de faptul ca românii îsi cumpara electronice si electrocasnice în rate, pe perioade tot mai mari. Asta pentru ca produsele se uzeaza mai rapid decât se ramburseaza creditul, si astfel, averea românilor este în continua scadere.
La sfârsitul anului 2007, românii aveau credite la banci în valoare de peste 71 de miliarde de lei, aproape dublu fata de finele lui 2006.
Pe de alta parte, creditele relaxate în valuta vor deveni o raritate. Bancile au început sa înaspreasca criteriile de acordare a împrumuturilor. Masurile vin la doar sase luni de la lansarea creditelor fara avans si cu un grad mai mare de îndatorare. BRD este prima banca care reduce gradul maxim de îndatorare pentru creditele imobiliare în valuta de la 70 la 60 la suta.
Masura se va aplica, însa, doar clientilor cu venituri sub 1500 de euro pe luna. Banca nu va mai acorda nici împrumuturi în valuta pentru locuinte celor care au venituri mai mici de 500 de euro pe luna.
Masurile au fost decise dupa ce, în 2007, românii s-au împrumutat excesiv în valuta, iar acum, din cauza deprecierii puternice a leului, risca sa nu-si mai poata plati ratele.
Analistii economici spun ca si alte banci ar putea lua decizii similare, cei mai afectati fiind românii cu venituri medii si sub medie. Acestia vor avea acces tot mai greu un credit, iar suma pe care o vor putea împrumuta va fi tot mai mica.
Intră acum și în grupul de