Intră acum și în grupul de
Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, Vasile Râmbu, a declarat, vineri, că în cazul pacientului în vârstă de opt luni, care a murit, marţi, a fost demarată o anchetă internă în scopul stabilirii cu exactitate a intervenţiilor care s-au făcut în cazul acestui pacient atât la Secţia de Boli Infecţioase, cât şi la Secţia de Anestezie Terapie Intensivă a unităţii spitaliceşti.
“Din investigaţiile şi informaţiile noastre a rezultat că medicii din spitalul nostru au acţionat în concordanţă cu protocoalele medicale, nefiind niciodată puşi în dificultate în privinţa dotării cu aparatură şi medicamentele necesare unui asemenea caz. Vreau să subliniez că medicii din ATI au insistat pentru menţinerea copilului în secţia spitalului nostru, însă la insistenţele mamei, care sub semnătură şi-a asumat riscul pe timpul trasportului, au contactat spitalele din Iaşi pentru transfer. Regretăm dispariţia copilului Mattias, însă noi suntem cu conştiinţa împăcată că s-a făcut tot ceea ce era omeneşte posibil şi cu profesionalism”, a spus Râmbu.
El a arătat că pacientul a venit în stare gravă, în comă, de la Spitalul Rădăuţi şi, potrivit fişei de la Spitalul Rădăuţi, copilul a ajuns în aceeaşi stare şi la unitatea respectivă.
Râmbu a precizat că în privinţa asigurării hranei şi condiţiilor hoteliere, din declaraţiile asistentei de serviciu şi a medicilor de gardă, a rezultat că în seara zilei de 17 octombrie 2016, masa servită mamei nu a fost consumată, iar a doua zi dimineaţă oferta de mic dejun a infirmierei a fost refuzată de mamă, în timp ce în jurul orei 13,00, când s-a servit prânzul, mama lipsea din salon
Managerul SJU Suceava a subliniat că, în jurul orei 11,30, mama a insistat “foarte mult” pentru transferului copilului la Iaşi, iar medicul ATI de gardă a vorbit telefonic şi cu tatăl copilului care, la rândul său, a solicitat transferul copilului.
Râmbu a spus că mama copilului a semnat consimţământul informat, în care scrie că este de acord cu transferul copilului la Spitalul de Pediatrie “Sf. Maria “ din Iaşi şi că îşi asumă riscurile legate de transport.
Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a declarat, vineri, că ancheta administrativă declanşată de instituţie în acest caz continuă şi că se încearcă refacerea parcursului copilului de la cabinetul medicului de familie din Falcău, la Spitalul Rădăuţi, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava şi până la transferul pacientului la Iaşi, documentat medical.
Zorescu a spus că DSP Suceava a solicitat medicului de familie din Falcău să prezinte fişa medicală a copilului, dar şi biletul de trimitere în cazul în care aceasta există.
Ea a precizat că s-a solicitat medicului de familie să transmită DSP Suceava cine a insistat pentru efectuarea consultului pediatric şi dacă i s-a comunicat numele medicului pediatru la care s-ar fi prezentat mama şi copilul pentru consult de specialitate.
Directorul adjunct al DSP Suceava a precizat că în cursul zilei de vineri SJU Suceava a înaintat raportul privind evoluţia cazului acestui pacient de la preluarea în UPU Suceava şi până la transferul copilului, care urmează să fie analizat.
Zorescu a arătat că o concluzie în această anchetă administrativă va fi formulată după ce va fi înaintat şi raportul medico-legal complet efectuat de Institutul de Medicină Legală Iaşi.
De precizat este că , în jurul orei 12,00, în faţa Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava s-a desfăşurat un protest la care, iniţial, au participat patru mame şi un copil, iar la scurt timp medicul Mihai Ardeleanu, purtătorul de cuvânt al unităţii spitaliceşti, a invitat persoanele prezente pentru discuţii în sala de şedinţe, ulterior, alăturându-se şi alte persoane.
Una dintre mamele prezente la protest a declarat înaintea acestor discuţii că se doreşte aflarea adevărului în acest caz, să se stabilească ce s-a întâmplat cu copilul care a murit şi dacă medicii şi mama copilului au procedat corect.
“ Noi ne dorim să fim tratate corect, copiii noştri să fie trataţi corect în spital. În momentul în care venim la Urgenţe să nu trebuiască să stăm să aşteptăm 5-6 ore cu copilul bolnav, să nu aşteptăm atât de mult să i se facă analize, să primească un diagnostic..Asta ne dorim. Vrem să aflăm ce s-a întâmplat cu copilaşul acesta care a murit, să ştim şi noi adevărul, că se aud fel de fel de diagnostice, fel de fel de ştiri. Vrem să ştim exact ce a avut, de ce a murit, dacă medicii au procedat corect, dacă mama a procedat corect”, a spus una dintre mame subliniind necesitatea existenţei unui spital de pediatrie în Suceava.
În cadrul discuţiilor, medicul Mihai Ardeleanu a spus că, potrivit constatărilor preliminare formulate de Institutul de Medicină Legală Iaşi, unde a fost efectuată necropsia, moartea copilului Mattias a fost “patologică” şi „s-a datorat insuficienţei cardio-respiratorii acute, consecinţa edemului cerebral şi hemoragiei digestive” arătând că se aşteaptă şi raportul medico-legal complet.
Medicul sucevean a citit comunicatul de presă al SJU Suceava întocmit în urma anchetei interne efectuate în acest caz în care este prezentată, pe repere orare, evoluţia pacientului de la preluarea în Unitatea de Primiri Urgenţe, investigaţiile medicale efectuate, tratamentul administrat, internarea copilului în Secţia de Boli Infecţioase, transferul în Secţia ATI a spitalului şi până la transferul copilului.către Spitalul de Copii “Sf. Maria” Iaşi.
Ardeleanu a spus că acest document a fost înaintat Ministerului Sănătăţii, Direcţiei de Sănătate Publică Suceava şi Poliţiei Vicovu de Sus.
Conform comunicatului de presă al SJU Suceava, pacientul Mattias, în vârstă de opt luni, a fost adus, în data de 17 octombrie 2016, la ora 10,30, cu ambulanța la UPU Suceava, fiind trimis de Compartimentul de Primiri Urgenţe Rădăuți cu diagnosticul: “convulsii febrile, TCC în antecedente, faringită acută, în stare de inconștiență”, iar în timpul transportului de la Rădăuţi la Suceava copilul a primit sedative, antitermice, anticonvulsivante.
În UPU Suceava pacientul a fost consultat de un medic primar pediatru care a constatat că pacientul avea “stare generală modificată, convulsii tonico-clonice generalizate, mioză bilaterală, reacționa la stimuli dureroși, schița redoare a cefei”.
Ulterior, copilul a fost consultat de un medic specialist neurologie pediatrică care a menţionat “clonie și plafonare a privirii de aproximativ 3 ore, redoarea cefei, convulsie febrilă complexă în context infecțios inflamator; status epileptic; în observație meningo-encefalită”
În aceste condiţii, s-a recomandat şi s-a efectuat “cu celeritate” CT cranian care a precizat “absența hemoragiei intracraniene, fără edem cerebral, comblare(n.r.opacifiere) etmoido-maxilară, în contextul unei sinusopatii cronice”.
În acelaşi document se precizează că analizele recomandate și efectuate au constatat absența sindromului inflamator, iar la ora 11,40 pacientul a fost consultat de un medic primar boli infecţioase care constată “sindrom febril, sindrom convulsivant, în observație meningo-encefalită acută”, fiind recomandată şi o radiografie toracică.
La ora 12,40, copilul a fost internat în secția Boli Infecțioase cu “stare generală gravă, comă ce răspunde la stimuli dureroși, sedat, la ascultația pulmonară se identifică raluri sibilante și subcrepitante bilaterale; schițează redoarea cefei, semnul Brudzinski al cefei”, iar radiografia toracică efectuată a indicat o formațiune paracardiac drept.
În Secţia de Boli Infecţioase s-a instituit tratament cu antibiotic, antiedematoase cerebrale, dexametazonă, soluție de reechilibrare hidroelectrolitică şi pentru că starea generală a pacientului se menținea gravă, s-a solicitat transferul acestuia la ATI.
Conform comunicatului de presă, pacientul a ajuns în ATI la ora 16,00, unde s-a constatat starea generală agravată a copilului şi comă aprofundată.
Medicul de gardă din ATI a preluat copilul “în stare foarte gravă, obnubilat areactiv, cu respirație spontană, afebril, în status postcritic (după aproximativ 2 ore de convulsii), iar pacientul a primit “tratament de reechilibrare hidro-electrolitică, antibioterapie, antiedematoase cerebrale, oxigenoterapie, pe pipa Guedel, i s-a montat sondă nazogastrică pe care s-a exteriorizat un conținut cu aspect de stază gastrică; starea s-a menținut gravă, copilul a reacționat ușor (a apărut refluxul de supt) în prezența pipei Guedel; pacientul a fost monitorizat ECG și pulsoximetrie”.
Potrivit aceluiaşi document, în cursul de luni spre marţi, întrucât pacientul a devenit “complet areactiv” s-a impus “intubația traheală și ventilația mecanică invazivă”, fără a necesita sedarea acestuia, însă în jurul orei 05:00 a apărut “bradicardie severă cu iminență de stop cardiac” fiind începute manevrele de resuscitare cardio-respiratorie timp de 40 de minute, a fost reluată activitatea electrică cardiacă, apoi s-a instituit “suport inotrop pozitiv” și s-a continuat tratamentul prescris în foaie”.
În cursul zilei de marţi, între orele 08:00 și 16:00, copilul a fost “în stare generală extrem de gravă, intubat orotraheal și ventilat mecanic, activitatea cardiacă fiind menținută cu suport inotrop”, iar de la ora 11:38, la solicitarea mamei, se fac demersuri de transfer, luându-se legătura cu Spitalul ”Sf.Maria” Iași şi cu Spitalul ”Sf.Parascheva”Iași.
Pacientul a părăsit secția ATI la orele 16:00 pentru a fi transportat cu elicopterul dotat cu echipaj medical specializat (medic și asistentă) către Spitalul de Copii ”Sf.Maria” Iași; transportul fiind realizat “numai după obținerea acordului mamei, căreia i s-au explicat riscurile”.
“Menționăm că, în conformitate cu corespondența purtată cu alte mame pe
facebook, sugarul avea probleme de sănătate din data de 08.10.2016 (febrilitate), când a cerut spijinul mămicilor de pe site și nu ajutorul specializat al medicilor”, se mai arată în documentul citat.
(Liliana Bujdei)
Intră acum și în grupul de