Intră acum și în grupul de
Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a declarat ca, în judet demersurile în vederea înfiintarii celor doua depozite ecologice nu au fost demarate înca, în conditiile în care gropile de gunoi existente au ca termen de închidere finalul acestui an, cum este cazul municipiului Suceava, sau 2011, cum e cazul altor orase sucevene. Acesta a mai precizat ca nu au fost stabilite nici macar zonele unde ar trebui înfiintate aceste depozite ecologice, si a adaugat ca, cu toate ca aceasta era o problema a judetului, Ministerul Mediului a preluat gestionarea acesteia, întrucât demersurile autoritatilor nu au fost consistente. În consecinta, a fost desemnat si consultantul proiectului, un consortiu format din trei firme, doua germane si una franceza.
Prefectul Onofrei a precizat ca tot Ministerul Mediului va organiza si licitatia pentru infrastructura de colectare a deseurilor, a statiilor de transfer si de depozitare si post-depozitare, iar la final, structura va fi predata Consiliului Judetean.
Acesta si-a exprimat speranta ca în 2012 acest proiect sa fie finalizat.
Prefectul de Suceava considera ca în acest caz se poate spune ca „este o palma data autoritatilor judetului”, în conditiile în care Ministerul Mediului a preluat aceasta problema.
Orest Onofrei a aratat ca în conditiile în care Comisia Europeana nu va accepta solicitarea Primariei Suceava pentru devansarea termenului de închidere a actualei gropi de gunoi a orasului, municipalitatea va fi nevoita sa-si duca deseurile în alte gropi de gunoi.
Primaria Suceava solicita o derogare de un an din partea Comisiei Europene pentru închiderea actualei gropi de gunoi a orasului, ce are ca termen sfârsitul acestui an, în conditiile în care nu au fost începute procedurile pentru înfiintarea depozitului ecologic de deseuri menajere din zona.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a explicat saptamâna trecuta, ca noul depozit ecologic ce urmeaza sa fie înfiintat în apropierea municipiului, nu poate fi construit pâna la sfârsitul anului, deoarece s-au întârziat procedurile de selectie a consultantului proiectului.
Initial, în anul 2004, la propunerea Consiliului Judetean Suceava, pentru înfiintarea celor doua gropi ecologice a fost constituita societatea mixta româno-germana Ecologica SA Gura Humorului, actionarul german fiind firma Geiger, care s-a angajat sa asigure fondurile necesare investitiilor.
Proiectul a fost ulterior blocat, dupa ce primarii liberali din judet, actuali PDL, au considerat însa ca va trebui înfiintata o noua firma care sa gestioneze activitatea de colectare si valorificare a deseurilor din judet prin asocierea Consiliului Judetean si a Consiliilor Locale, a firmei germane Geiger si a unui operator unic ce ar urma sa rezulte din asocierea firmelor de salubrizare care activeaza în prezent în judet.
Si acest proiect a fost abandonat, iar într-o dezbatere din 2006 a autoritatilor sucevene, primarul Sucevei, Ion Lungu, a sustinut ca întregul proiect sa fie finantat din fonduri structurale, desi a fost atentionat ca acestea nu vor putea fi accesate pâna la termenul de închidere a gropii de gunoi a municipiului.
În aceeasi sedinta, vicepresedintele CJ Suceava, Eugen Constantin Uricec a preluat coordonarea Unitatii de Implementare a Proiectului.
Intră acum și în grupul de