Intră acum și în grupul de
Deputatul PNL Suceava, Mihai Sandu Capra, a declarat miercuri, într-o conferinta de presa, ca grupul parlamentar PNL din Camera Deputatilor a depus o initiativa legislativa de modificare a articolului 29, alineat 3 din Legea 1/2000, pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si forestiere.
Mai exact, parlamentarii PNL propun ca acest alineat sa fie completat si sa prevada faptul ca structurile de cult care au avut în folosinta sau în înzestrare terenuri cu destinatie forestiera, în baza Legii pentru înzestrarea manastirilor din tara cu întinderi de paduri si terenuri agricole din 20 martie 1937, dobândesc în proprietate respectivele suprafete.
Potrivit acestei initiative, unitatile de cult vor formula si vor înainta cereri de atribuire în proprietate, însotite de actele doveditoare, comisiilor judetene de aplicare a legilor fondului funciar, în termen de sase luni de la intrarea legii în vigoare.
Expunerea de motive, mentioneaza ca pâna la secularizarea averilor manastiresti în anul 1863, unele unitati de cult au detinut mari suprafete de terenuri arabile si forestiere ale caror venituri au stat la baza unor remarcabile opere culturale, educationale si spirituale, dar si a unei vaste activitati de asistenta sociala, iar preluarea de stat a acestor bunuri a fost însotita si de etatizarea asistentei sociale si a educatiei.
Apoi, ca un gest de reparatie partiala a actului secularizarii, a fost emisa Legea pentru înzestrarea manastirilor din tara cu întinderi de paduri si terenuri agricole din 20 martie 1937, fiind atribuite „în deplina si perpetua folosinta” suprafete de padure unor manastiri situate în toate regiunile tarii.
Grupul parlamentar PNL din Camera Deputatilor arata ca în Legea 1/2000 se limiteaza la 30 de hectare suprafata care se retrocedeaza structurilor de cult si ca pentru suprafetele ce exced limita de 30 de hectare nu exista o modalitate de restituire.
Deputatul Capra a evitat sa precizeze daca aceasta modificare a Legii 1/2000 va solutiona cererea Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor privind retrocedarea padurilor ce au apartinut Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina.
Reprezentantul Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor, la întâlnirea de marti a Comisiei Guvern-Patriarhia BOR, Vasile Lupu, a solicitat ca Guvernul sa emita o Hotarâre de Guvern prin care sa se recunoasca dreptul de proprietate asupra a aproximativ 160.000 de hectare de padure pentru Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina, aratând ca o parte a terenurilor împadurite revendicate au fost restituite prin Legea 1/2000.
Intră acum și în grupul de