Intră acum și în grupul de
Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Suceava (DSVSA) si-a exprimat îngrijorarea, deoarece vineri, pe raza comunei sucevene Stulpicani, s-a înregistrat cel de-al patrulea caz de rabie la vulpe, în decurs de o luna de zile. Cazul depistat vineri este al 24-lea animal pozitiv la rabie si survine la doar câteva zile dupa ce a mai fost depistat un caz de rabie în comuna Pojorâta. „Mentionam ca pe teritoriul comunei Sulpicani se înregistreaza al patrulea caz de rabie la vulpe în decurs de o luna, fapt care, din punct de vedere epidemiologic, este deosebit de grav, deoarece în aceasta localitate si în zonele învecinate exista un numar foarte mare de animale domestice si salbatice receptive”, declara seful DSVSA Suceava, Petrea Dulgheru.
Acesta a precizat ca masurile care s-au întreprins conform legislatiei sanitar-veterinare la efectivele de animale domestice receptive si la vulpile din mediul silvatic, s-au dovedit a fi ineficiente atâta vreme cât în mediul silvatic persista un rezervor foarte puternic de virus rabic, respectiv în populatia de vulpi care este foarte numeroasa.
„Pentru lichidarea acestui focar de rabie se impun masuri suplimentare care trebuiesc luate de organele silvice si de vânatoare, respectiv reducerea drastica a numarului de vulpi, cele împuscate si toate cele gasite moarte urmând a fi examinate obligatoriu la Laboratorul sanitar-veterinar judetean”, mai mentioneaza Petrea Dulgheru, care atentioneaza populatia din judetul Suceava sa anunte urgent toate cazurile de vulpi, lupi, câini, pisici, jderi, gasite moarte, pentru a fi recoltate corespunzator de catre specialistii sanitar-veterinari, în vederea trimiterii la laborator.
Seful DSVSA Suceava mai insista ca populatia sa anunte toate cazurile de comportament anormal, cu simptomatologie nervoasa a animalelor, pentru a fi luate în observatie de medicii veterinari si pentru a se lua masurile legale corespunzatoare.
„Pe întreg teritoriul judetului Suceava este imperios necesara interventia organelor silvice si de vânatoare pentru a limita efectivele de vulpi si pentru a împusca animalele salbatice cu semne de boala sau comportament modificat”, a concluzionat Petrea Dulgheru.
Intră acum și în grupul de