Intră acum și în grupul de
Colegiul CNSAS a dat un verdict pe data de 9 octombrie 2007, de colaborare cu politia politica pentru ÎPS Pimen. În august 2007, surse din CNSAS afirmau ca Pimen Zainea a avut legaturi atât cu Securitatea, cât si cu Directia de Informatii Externe (DIE), el fiind cunoscut de ambele structuri cu numele conspirative „Sidorovici” si, respectiv, „Petru”. Potrivit CNSAS, informatiile legate de ÎPS Pimen apar în dosarele celor despre care oferea date, dar si în diverse note înaintate de ofiterii de Securitate sau ai DIE catre sefii lor. Aceleasi surse din Colegiu mai precizau ca exista informatii grele despre Înaltul Pimen, despre misiunile din tara si din strainatate la care participa.
La începutul lunii noiembrie 2007, înaltul prelat a contestat verdictul de colaborare cu Securitatea, ca politie politica, dat în cazul sau de Colegiul CNSAS.
Dosarul întocmit de Colegiul Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii, în baza caruia s-a dat verdictul de politie politica în cazul ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, va deveni public. În baza Ordonantei de Urgenta a Guvernului 1/2008 privind asigurarea continuitatii unor activitati a CNSAS, coroborata cu regulamentul de ordine interioara al instantelor, presa va avea acces la toate dosarele care vizeaza interesul public. Pentru ca legea de functionare a CNSAS a fost abrogata fara norme tranzitorii, OUG 1/2008 prevede ca toate dosarele întocmite de aceasta institutie se vor judeca la sectiile de contencios administrativ, în sedinte publice. Ca urmare a acestor reglementari, dosarul remis de CNSAS catre Curtea de Apel Suceava nu va mai fi secret si nu se va mai judeca în sala de consiliu, ca pâna acum. Practic, la termenul urmator, din 21 martie, sedinta programata la sectia de contencios administrativ a Curtii de Apel Suceava va fi una obisnuita. CNSAS a stabilit, la sfârsitul anului trecut, ca ÎPS Pimen a facut politie politica.
Intră acum și în grupul de