Intră acum și în grupul de
Programul promovat de Ministerul Mediului pentru realizarea gropilor ecologice din judetul Suceava, prin piroliza, este învechit, a declarat joi, vicepresedintele CJ Suceava, Eugen Constantin Uricec, precizând ca Consiliul Judetean Suceava doreste sa implementeze în judet un alt sistem de prelucrare a deseurilor menajere, prin termovalorificarea acestora.
Acesta a explicat ca propunerea Ministerului Mediului de gestionare a deseurilor menajere foloseste o solutie învechita, din anii ’70-’80, dar a fost acceptata de Comisia Europeana ca o concesie facuta României. Eugen Uricec a mentionat ca CJ Suceava a facut mai multe demersuri pentru a gasi solutia potrivita pentru ca acest program judetean de gestionare a deseurilor menajere sa intre în termenii impusi prin Acordul de mediu.
În acest an vor trebui închise gropile de gunoi din Suceava, Siret si Vatra Dornei, în luna iulie 2009 toate gropile de gunoi din mediul rural al judetului, la sfârsitul anului 2009 cea din municipiul Radauti, în 2010 groapa de gunoi din Falticeni, iar cele din Gura Humorului si Câmpulung Moldovenesc în 2011.
Eugen Uricec a mai precizat ca propunerea Ministerului Mediului nu avantajeaza judetul Suceava, întrucât pentru cele doua depozite ecologice ce urmeaza a fi înfiintate se investesc cca. 70 de milioane de euro, iar în 2018, acestea vor trebui închise, în timp ce solutia privind termovalorificarea deseurilor, care presupune producerea de energie termica si electrica, costa la fel de mult, dar poate fi folosita 40 de ani.
Acesta a mai adaugat ca implementarea unui asemenea sistem va dura aproximativ un an si jumatate, fiind nevoie de „o extensie” de termen din partea UE.
Un alt avantaj ar fi faptul ca firmele care implementeaza astfel de sisteme îsi asuma în totalitate cheltuielile, iar CJ ar putea obtine si un procent din profitul acestei investitii.
Vicepresedintele CJ Suceava a mai adaugat ca, pâna la introducerea acestui tip de sistem, deseurile din localitati vor putea fi depozitate la statiile de transfer înfiintate deja în cinci orase sucevene.
Consilierul judetean Corneliu Popovici, a declarat ca în aceasta saptamâna a fost în Italia pentru a vedea o astfel de instalatie ce prevede termovalorificarea deseurilor menajere, aratând ca la cantitatea de deseuri menajere ale judetului se va putea produce energie electrica pentru consumul populatiei în doua orase. Consilierul Popovici a mai spus ca, din materialele din plastic rezulta fulgi din plastic folositi în industria textila si granule din plastic pentru producerea altor materiale din plastic, astfel absolut totul este recuperabil si nepoluant.
Autoritatile sucevene urmeaza sa se întâlneasca cu consultantii proiectului privind managementul integrat al deseurilor din judet pentru a stabili masurile ce vor fi adoptate, astfel încât sa fie în concordanta cu angajamentele fata de UE.
Intră acum și în grupul de