Intră acum și în grupul de
Directorul adjunct al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, medicul veterinar Ioan Corduneanu, a declarat că în cursul dimineţii de joi au fost primite din partea Institutului de Diagnostic Sănătate Animală Bucureşti rezultatele analizelor efectuate în cazul probelor prelevate de la alte două animale din exploaţia din Zvoriştea, suspectate de rabie, care confirmă diagnosticul de rabie.
Medicul veterinar sucevean a spus că la o exploataţie din comuna suceveană Zvoriştea a fost declarat un focar de rabie la o bovină după ce, în urma analizelor efectuate la Laboratorul DSVSA Suceava pe probele prelevate de la animalul bolnav s-a depistat virusul rabic, diagnosticul de rabie fiind confirmat şi de laboratorul central al ANSVSA.
Corduneanu a spus că în cadrul anchetei epidemiologice s-a constatat că o altă bovină din aceeaşi exploataţie a fost sacrificată în data de 13 octombrie, carnea fiind păstrată de proprietar în congelator, iar un alt viţel a murit, în data de 2 noiembrie, la o zi după ce fusese suspicionată rabia la o altă bovină.
El a precizat că au fost prelevate probe biologice atât de la viţel, cât şi de la vaca sacrificată în data de 13 octombrie, iar în urma analizelor efectuate la Laboratorul DSVSA Suceava s-a confirmat prezenţa virusului rabic în ambele cazuri, fiind trimise probe şi la Institutul de Diagnostic Sănătate Animală Bucureşti, care a confirmat boala. Medicul veterinar sucevean a mai spus că autorităţile sanitare veterinare sucevene au instituit carantina în exploataţia din comuna suceveană Zvoriştea, încă de la confirmarea primului caz de rabie la bovină, iar toate celelalte animalele din gospodărie, inclusiv câinii comunitari din zonă, au fost vaccinate antirabic şi vor fi monitorizate timp de o lună de zile.
Corduneanu a precizat că DSVSA Suceava a transmis o adresă firmei care colectează lapte provenit de la exploataţia din Zvoriştea în care se precizează că în exploataţia respectivă a fost declarat un focar de rabie şi s-a instituit carantina.
El a menţionat că laptele este supus pasteurizării, iar potrivit literaturii de specialitate virusul rabic este distrus în cinci minute la o temperatură de 60 de grade Celsius.
Reamintim că în urma anchetei epidemiologice efectuate de Direcţia de Sănătate Publică Suceava au fost identificate 23 de persoane care au consumat carne provenită de la bovina sacrificată în data de 13 octombrie sau au venit în contact cu animalele bolnave, 21 dintre acestea urmând tratament antirabic, iar o persoană a refuzat vaccinarea antirabică dând o declaraţie pe proprie răspundere şi o alta nu s-a prezentat la spital.
(Liliana Bujdei)
Intră acum și în grupul de