Intră acum și în grupul de
Gala Turismului Românesc- 2016, eveniment organizat de Autoritatea Națională pentru Turism, în parteneriat cu Federația Patronatelor din Turismul Românesc s-a desfășurat în data de 17 noiembrie, iar în cadrul acestui eveniment, care promovează turismul din România, au fost premiate cele mai reprezentative proiecte, locații și servicii de turism din țară, iar Consiliul Județean Suceava a primit două premii de excelență pentru reabilitarea Cetății de Scaun și reabilitarea și modernizarea Aeroportului Internațional Suceava.
În cadrul aceleiași gale a mai fost premiată Mocănița care circulă în Moldovița.
Premiile au fost acordate pentru că aceste proiecte au un impact semnificativ în dezvoltarea turismului din Bucovina și din Romania.
La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, ai centrelor de informare turistică (CNIPT), instituțiilor culturale, asociațiilor de dezvoltare și promovare turistică, asociațiilor patronale și federațiilor din turism, ai Camerei de Industrie a României, ONG-urilor cu activitate în domeniul turismului, agenți economici, jurnaliști.
Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a transmis că administrația județeană suceveană este onorată de recunoașterea la nivel național a celor două obiective care au fost reabilitate și modernizate în ultimii ani în județ.
El a spus că cel mai important este că aprecierile pentru cele două investiții majore din județ vin din partea pasagerilor care folosesc aeroportul sau al turiștilor care vizitează Cetatea de Scaun.
Potrivit președintelui CJ Suceava, în acest an aproape 60.000 de pasageri au fost procesați pe Aeroportul Suceava, iar peste 130.000 de turiști au vizitat Suceava după deschiderea Cetății de Scaun și a Muzeului de Istorie.
„Putem spune că pe lângă monumentele UNESCO, mănăstirile din Bucovina, la oferta județului se adaugă ca locuri de atracție Cetatea de Scaun și Muzeul de Istorie, și multe alte edificii, iar poarta de intrare în județul Suceava și în Bucovina devine Aeroportul Ștefan cel Mare”, a declarat Gheorghe Flutur.
El a menționat că la Aeroportul Suceava, care este în dezvoltare, trebuie continuate investițiile, în primul rând în edificarea unui nou terminal pentru pasageri și creșterea numărului de zboruri și de destinații, fiind pregătită capacitatea acestui aeroport pentru depășirea unui milion de pasageri anual.
Flutur a amintit că proiectul de modernizare a Aeroportului Suceava a fost primul de acest fel din România și a menționat că umblat foarte mult pe la Comisia Europeană pentru deblocarea programelor pentru aeroporturi.
Potrivit lui Flutur, municipiul Suceava devine acum principala atracție turistică, arătând că Cetatea de Scaun a Sucevei este acum „vie” prin expoziția interioară și tot ce ține de prezentarea monumentului ca obiectiv militar de ev mediu.
El a arătat că împreună cu Primăria Suceava va face demersuri pentru preluarea parcului Șipote și amenajarea acestuia, dar și reabilitarea statuii ecvestre a lui Ștefan cel Mare.
Totodată, va fi realizată o nouă cale de acces spre Salcea pentru deblocarea traficului rutier.
Președintele CJ Suceava a menționat că propune un al doilea proiect pentru Cetatea de Scaun care va fi prezentat în curând, precizând că în 2017 se vor organiza Festivalul Ștefanian, între 24 iunie și 2 iulie și Festivalul Medieval, „mai curajos ca în 2016”.
Gheorghe Flutur a subliniat că premiile obținute de CJ Suceava în cadrul Galei Turismului, reprezintă un debut bun pentru Bucovina la Târgul de Turism al României unde se promovează Crăciun în Bucovina.
„Mulțumesc tuturor celor care au contribuit la realizarea acestor edificii. Împart aprecierile și premiile cu ei”, a declarat Gheorghe Flutur.
Președintele CJ Suceava a ținut să sublinieze că premiul pe care Mocănița „Huțulca” l-a primit în cadrul galei îl obligă să extindă colaborarea cu CFR și a spus că a făcut demersuri pentru preluarea tronsonului de cale ferată între Moldovița și Vama, care ar urma să fie modificată pentru a putea fi folosită de mocăniță.
El a spus că salută inițiativa privată prin care mocănița a devenit un punct de atracție în zonă și a menționat că circa 70.000 de turiști au folosit mocănița.
Intră acum și în grupul de