Intră acum și în grupul de
Orașul Siret și raionul Hliboca au convenit, marți, să promoveze mai multe proiecte transfrontaliere de 5,6 milioane de euro prin Programul Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020, între care descongetionarea traficului prin Vama Siret-Porubnoe.
Astfel, Consiliul local Siret și Consiliul Raional Hliboca au votat, în unanimitate o rezoluție comună, prin care vor depune proiecte europene comune cu o valoare de de 5,6 milioane de euro.
Primul proiect, cu o valoare estimată la 1,3 milioane de euro are ca obiectiv reabilitarea, modernizarea și dotarea Spitalului de Boli Cronice Siret și a Spitalului Raional Hliboca și organizarea de activități comune cu personalul celor două unități. Un al doilea proiect, cu o valoare de 1,2 milioane de euro, va fi depus pentru descongestionarea traficului în Vama Siret – Porubnoe prin modernizarea și extinderea infrastructurii rutiere de ambele părți ale frontierei.
Astfel, în vama Siret ar urma să fie amenajată o rută ocolitoare pentru camioanele de marfă, prin parcul industrial, investiție care vine în completarea proiectului de extindere a vămii care va fi realizat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare.
Al treilea proiect cu o valoare de circa 1,3 milioane de euro vizează modernizarea a două școli din zona de frontieră, fiind prevăzute investiții de reabilitare, modernizare, extindere și dotare a Școlii Gimnaziale „Petru Mușat” din Siret și a școlii nr. 1 din Iodănești, de care vor beneficia în total aproximativ 900 de elevi, precum și organizarea de activități comune cu profesorii din cele două școli.
Vor mai fi promovate și două proiecte de câte 900.000 de euro fiecare, unul pentru achiziția de utilaje și echipamente pentru intervenții în situații de urgență în urma fenomenelor periculoase, iar al doilea pentru lucrări de reparații, amenajarea zonelor exterioare și dotarea cu utilități la bisericile incluse în patrimoniul cultural național al României din Siret și la biserica greco-catolică, ce aparține minorității ucrainene.
În cadrul ședinței, primarul din Siret, Adrian Popoiu și președintele Consiliului Raional Hliboca, Petro Panciuc, au semnat un protocol de colaborare privind dezvoltarea de relații de cooperare transfrontaliere, menite să continue la dezvoltarea socio-economică a celor două comunități, dar și a zonei de frontieră în ansamblu. Cei doi au convenit să intensifice cooperarea în domenii precum administrația publică locală, infrastructură, sănătate, educație, cultură, sport, cooperare economică, mediu și situații de urgență.
Adrian Popoiu: Dorim ca acest parteneriat să se dezvolte pe mai departe
Primarul din Siret, Adrian Popoiu, a subliniat că apreciază colaborarea dintre Siret și Hliboca care este un exemplu fericit de cooperare, care s-a concretizat deja în implementarea de proiecte cu finanțare europeană.
„Dorim ca acest parteneriat să se dezvolte pe mai departe, atât pe laturile deja tradiționale ale cooperării noastre, sănătate, învățământ, cultură, sport, turism, cât și în domenii nou, cum ar fi situațiile de urgență sau infrastructură transfrontalieră”, a spus Popoiu.
Petro Panciuc:Această întâlnire este încă un pas eficient pentru rezolvarea unor obiective comune
Președintele Consiliului Raional Hliboca, Petro Panciuc, a amintit că parteneriatul dintre cele două orașe a fost semnat în anul 2009, în decursul timpului fiind realizate proiecte importante pentru cele două comunități.
„Această întâlnire este încă un pas eficient pentru rezolvarea unor obiective comune, cum ar fi modernizarea instituțiilor medicale, îmbunătățirea condițiilor de studiu pentru copiii din școli, reabilitarea infrastructurii de transport, restaurarea patrimoniului cultural în zonele de frontieră”, a spus Petro Panciuc.
Flutur: Siretul poate deveni un fel de Arad sau Oradea pe granița de Est a Uniunii Europene
Prezent la această întrunire, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a îndemnat cele două administrații să treacă la fapte.
„Îl învăț și îl îndemn pe primarul Adrian Popoiu să facă mai puține simpozioane și mai multe acțiuni concrete. Cu Republica Moldova a făcut, timp de 26 de ani, prea multe poduri de flori, dar din punct de vedere economic mai puțin, și astăzi plătim. Poate surprinde abordarea mea, dar acum UE a discutat despre vize libere pentru cetățenii ucraineni în spațiul european, iar aceasta este o mare victorie”, a spus Flutur.
El a precizat că având în vedere această decizie a UE este necesară urgentarea lucrărilor de modernizare a vămii Siret – Porubnoe, și a deschiderea altor patru puncte de trecere a frontierei.
Flutur a spus că Siretul poate deveni un fel de Arad sau Oradea pe granița de Est a Uniunii Europene.
Intră acum și în grupul de