Intră acum și în grupul de
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, miercuri, că mai multe măsuri ale guvernului actual afectează încălzirea centralizată a municipiului Suceava, una fiind legată de diminuarea certificatelor verzi primite de centrala termică a Bioenergy, alta fiind cea prin care s-a renunțat la regulamentul prin care orașele cu centrale termice ce folosesc resurse regenerabile pot accesa fonduri special destinate pentru modernizarea sistemului de transport și distribuție, dar și că municipalitatea suceveană trebuie să returneze 8,3 milioane de lei care trebuiau folosiți pentru modernizarea unor puncte termice, dar care au fost alocați prea târziu de Guvern.
Ion Lungu a explicat într-o conferință de presă că în ceea ce privește certificatele verzi pe care se baza centrala Bioenergy, numărul acestora s-a diminuat în condițiile în care ministrul Mediului a emis în luna august un ordin prin care lemnul de foc și deșeurile silvice au fost excluse din biomasa certificabilă.
Primarul a spus că încă din luna august a făcut demersuri, împreună cu Bioenergy la Ministerul Mediului pentru modificarea acestui ordin de ministru arătând că de la prevederile stabilite să fie excluse centralele care folosesc biomasa la încălzirea populației în sistem centralizat.
Lungu și-a exprimat încrederea că situația se va reglementa astfel încât Bioenergy să nu funcționeze doar în pierdere.
Mai mult, primarul a declarat că prețul de 116 lei pe gigacalorie cu care Bioenergy livrează agentul termic la gardul centralei va rămâne neschimbat până în data de 9 noiembrie 2018, el arătând că acest preț va fi menținut chiar dacă ANRE nu va accepta acest preț, urmând ca Bionergy să suporte diferența de preț.
Ion Lungu a mai spus că o altă decizie a actualului guvern care afectează sistemul de termoficare centralizat din municipiu a fost cea prin care a fost modificat un regulament prin care se alocă fonduri europene pentru modernizarea sistemului de transport și distribuție a agentului termic.
Astfel, în Acordul cadru, s-a alocat inițial o sumă de 200 de milioane de euro pentru proiecte de modernizare a sistemului de transport și distribuție din orașe ale căror centrale folosesc resurse regenerabile, iar potrivit primarului, municipiul Suceava ar fi putut accesa, fără probleme 50-70 de milioane de euro, având cea mai modernă și performantă centrală termică ce folosește resurse regenerabile.
Ulterior, actualul guvern a decis ca fondurile să fie alocate pentru toate orașele din țară indiferent de modul de producere a energiei termice și că în acest fel va exista o competiție foarte mare pentru obținerea de fonduri.
Totodată, Ion Lungu a mai spus că nici suma de 8,3 milioane de lei alocată de Guvern pentru modernizarera a patru puncte termice din municipiul Suceava nu va putea fi folosită și că o va înapoia săptămâna aceasta.
El a arătat că banii au venit prea târziu, licitația pentru selectarea firmei care să execute lucrările abia s-au încheiat și nu mai există timp pentru realizarea investiției în cursul acestui an.
Sistemul de transport și distribuție a energiei termice în municipiul Suceava trebuie modernizat în condițiile în care pierderile sunt de circa 40 la sută.
Potrivit reprezentanților Bioenergy, centrala termică din municipiu livrează în sistem, anual, 170.000 de gigacalorii, dar în locuințele sucevenilor intră aproape 100.000 de gigacalorii, restul fiind pierderi pe rețea. (N.B.)
Intră acum și în grupul de