Intră acum și în grupul de
Cinci cazuri de trichineloză au fost depistate în lunile noiembrie şi decembrie la porci mistreţi proveniţi din fondurile de vânătoare din zona Dornelor, fără a fi înregistrat consum de carne infestată la om, respectivele carcase de porc mistreţ fiind dirijate spre incinerare.
Directorul adjunct al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, medicul veterinar Ioan Corduneanu, a declarat, luni, pentru NewsBucovina că în lunile noiembrie şi decembrie s-au depistat cinci cazuri de trichineloză la porc mistreţ.
El a spus că cei cinci porci mistreţi au fost vânaţi în zona Dornelor, iar vânatul a fost dus la Centrul de colectare din Câmpulung Moldovenesc, unde au fost prelevate probe pentru controlul la trichină şi pestă porcină.
Corduneanu a explicat că după efectuarea examenului trichineloscopic, rezultatul a fost pozitiv în cazul probelor prelevate de la cei cinci porci mistreţi , iar în aceste condiţii s-a luat măsura confiscării carcaselor şi trimiterea lor spre incinerare.
Medicul veterinar sucevean a mai spus că nu a fost înregistrat nici un consum de carne infestată la om.
Directorul adjunct al DSVSA a făcut apel către cetăţenii judeţului Suceava să efectueze examenul trichinelorscopic înainte de consumul cărnii de porc provenite de la animalul crescut şi sacrificat în gospodăria proprie sau de la porcii mistreţi.
El a spus că acest examen trichineloscopic poate fi efectuat în toate circumscripţiile sanitare veterinare din judeţ arătând că şi în municipiul Suceava pot fi efectuate aceste examene în Piaţa Burdujeni, în Piaţa Mare şi în Piaţa Mică.
Corduneanu a precizat că la nivelul DSVSA Suceava este organizat un serviciu de permanenţă unde pot fi sesizate eventualele nereguli din domeniul siguranţei alimentelor.
Şi Direcţia de Sănătate Publică Suceava prezintă într-un comunicat de presă modul de răspândire a trichinelozei, manifestarea clinică a bolii şi măsurile privind prevenirea îmbolnăvirilor.
Conform Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, care citează mai multe surse, trichineloza este “o boală răspândită în întreaga lume fiind determinată de un nematod (Trichinella spiralis), care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată”.
“Omul se infestează prin consum de carne de porc, în principal, dar şi de cal, nutrie sau vânat (mistreţ, urs), ce conţine larve vii sau chisturi viabile. La om majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă, care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc. Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei şi de rezistenţa organismului”, se precizează în comunicatul DSP Suceava.
Printre semnele clinice sugestive pentru stabilirea diagnosticului se numără: febra, edemele palpebrale şi faciale însoţite de conjunctivită, durerile musculare şi adinamia, precedate sau nu de tulburări digestive, precum durerile abdominale, diareia, greţurile şi vărsăturile, care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată.
“Boala nu se transmite interuman”, precizează DSP Suceava.
Potrivit sursei citate, factorii care favorizează îmbolnăvirea la om sunt: consumul cărnii de porc sau de vânat neexaminată trichineloscopic, unele obiceiuri culinare: prepararea termica “în sânge”, sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastrama, cârnat uscat sau afumat, şunca, achiziţionarea de către populaţie a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate, precum şi tăierea clandestină a animalelor.
Printre recomandările autorităţilor sanitare pentru prevenirea îmbolnăvirilor se numără achiziţionarea animalelor de la unităţi avizate sanitar, achiziţionarea cărnii numai din centrele comerciale specializate care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar, efectuarea examenului trichineloscopic în cazul cărnii de porc sacrificat în gospodăria proprie sau a celei provenite din vânat în centrele autorizate ale autorităţilor sanitar-veterinare şi să respecte recomandările acestora.
Totodată, se mai recomandă ca la tocarea cărnii de porc/vânat să se folosească o maşină de tocat, special destinată acestei activităţi, care să fie curăţată înainte şi după utilizare, să fie curăţate toate suprafeţele şi instrumentele folosite, să se pregătească carnea în bucăţi optime pentru refrigerat (15 cm grosime) şi pentru gătit, iar în timpul gătirii să se atingă temperatura de 71 grade Celsius în toată masa de carne, pentru o perioada îndelungată de timp sau până când culoarea cărnii se modifică din roz în gri, iar resturile /măruntaiele/sânge provenite de la vânat/porc, care ar urma să fie hrana pentru animale, trebuie prelucrate termic.
(Liliana Bujdei)
Intră acum și în grupul de