VIDEO Peste 5000 de mc de apă din locuințele inundate în Vatra Dornei evacuați cu motopompele de pompieri. Debitele râurilor Dorna și Bistrița, în scădere după detonări de ghețuri. Acțiunea continuă și luni


Intră acum și în grupul de

Pompierii suceveni au evacuat peste 5000 de mc de apă din locuințele inundate din Vatra Dornei, iar echipele pirotehnice au executat mai multe detonări, astfel încât debitele cursurilor râurilor Dorna și Bistrița au scăzut.

ISU Suceava arată că în urma temperaturilor crescute şi a ploii din ultimele zile, pe raza municipiului Vatra Dornei s-au înregistrat creşteri rapide ale debitelor în bazinele râurilor Dorna şi Bistriţa. Temperatura crescută a favorizat topirea zăpezilor de pe versanţi şi a gheţurilor din albii și apa revărsată din albia râurilor a afectat 16 case, 12 anexe şi 18 curţi, toate din municipiul Vatra Dornei.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, pompierii militari au intervenit cu motopompe pentru evacuarea apei şi cu saci de nisip pentru ridicarea unor diguri de protecţie pentru gospodăriile ameninţate de inundaţii.

Duminică, de la prima oră a dimineţii, 60 de pompieri militari de la subunităţile din Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Rădăuţi şi Suceava, au intervenit cu 9 autospeciale şi 6 motopompe (din care una de mare capacitate) pentru continuarea operaţiunilor de evacuare a apei. Pompierii au fost sprijiniţi de 8 lucrători ai Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Vatra Dornei, 8 poliţişti şi 3 lucrători ai SGA Suceava.

Operaţiunile de evacuare a apei s-au desfăşurat toată ziua de duminică, ele urmând a se continua şi pe durata nopţii.

„Menţionăm faptul că motopompa de mare capacitate cu care se intervine în zonă are o capacitate de evacuare de 600 de metri cubi de apă pe oră”, iar până în prezent motopompa a funcţionat fără oprire, evacuându-se peste 5.000 de metri cubi de apă din gospodăriile inundate, arată sursa citată.

Astfel, a fost evacuată apa din toate locuinţele afectate, rămânând inundate doar beciurile şi subsolurile acestora.

Echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava a intervenit cu material exploziv asupra formaţiunilor de gheaţă de pe râul Bistriţa, în zonele Chiliei şi Dorna Arini. În aceste zone, au fost detonate 10 încărcături, în 5 reprize, folosindu-se 20 de kilograme de trotil şi 34 de kilograme de dinamită. În urma distrugerii, tendinţa debitului apei în zonele respective este de scădere. Operaţiunile pirotehniştilor vor continua şi pe parcursul zilei de luni, 6 februarie a.c., când în sprijinul pompierilor militari suceveni vor veni două echipe pirotehnice de la ISU Botoşani şi de la ISU Bacău.

Zonele afectate de inundaţii au fost monitorizate de către conducerea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, respectiv prefectul – Constantin Harasim şi subprefectul judeţului – Ionuţ Creţuleac, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava – Gheorghe Flutur şi inspectorul şef al ISU Suceava.

Duminică seară, în jurul orei 20:00, SGA Suceava a informat Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, activat la sediul inspectoratului pentru situaţii de urgenţă, despre faptul că debitele râurilor Dorna şi Bistriţa este în scădere.

Echipajele structurilor implicate în gestionarea situaţiilor de urgenţă vor rămâne mobilizate în teren în sprijinul populaţiei şi pe timpul nopţii.

Sursa foto: ISU Suceava

 


Intră acum și în grupul de