Intră acum și în grupul de
Fiecare partid parlamentar este o gasca politica care îsi urmareste interesele proprii. Nu mai exista putere si opozitie, ci doar o competitie între hoti, care de 18 ani îsi acopera jafurile unii altora. Sistemul politic nu mai poate fi reformat din interior. Trebuie sa schimbam sistemul politic actual care functioneaza doar pe principiul „Cine nu e cu noi e împotriva noastra” si care elimina oamenii care într-adevar vor sa faca ceva, în special în administratia locala. Partidele politice trebuie sa evolueze de la statutul de partide de patronaj, care functioneaza pe baza unei relatii clientelare la cel de partide ideologice. Este necesar un primat al politicilor fata de politic. România a înregistrat un decalaj negativ fata de celelalte state comuniste în ceea ce priveste despartirea de trecutul totalitar. Trebuie create conditiile optime de functionare pentru toate institutiile care au fost create în România, pentru a permite reconcilierea cu propria sa istorie.
Statul are nevoie de o reabilitare în fata cetatenilor. A sosit momentul ca statul sa devina subsidiar, intervenind în viata cetatenilor doar atât cât este nevoie pentru a asigura respectarea drepturilor si libertatilor individuale, primatul dreptului, siguranta individuala si nationala, egalitatea sanselor, evitarea derapajelor sociale, protectia mediului înconjurator, asigurarea accesului la sanatate si educatie, demnitatea si afirmarea natiunii în lume. Statul trebuie sa-si largeasca spectrul partenerilor sociali prin institutionalizarea unei relatii active cu sindicatele, patronatele, organizatiile non-guvernamentale.
Administratia publica nu trebuie sa fie prelungirea unei descentralizari imperfecte. Ideea de subsidiaritate are un fundament diferit fata de alte concepte politice: se inspira dintr-o religie si nu din ideologiile modernitatii. Este conceptul de baza al crestin – democratiei, neputând fi asimilata liberalismului sau social – democratiei: energiile persoanei nu pot fi suprimate sub pretextul distribuirii lor inegale (liberalism), dar nu trebuie nici ignorate (conceptia welfare state, social – democratie). Aplicarea principiului subsidiaritatii în raporturile dintre stat si grupurile sociale defavorizate înseamna detasarea de viziunea asistentiala a statului, descurajeaza dependenta celor asistati si manipularea populista din partea guvernantilor.
Subsidiaritatea trebuie aplicata în privinta: luarii deciziilor în cadrul partidelor politice; la nivel cultural si educational (printre altele, autonomia universitara). Ajutorul statului este cu atât mai eficient cu cât se adreseaza doar persoanelor/segmentelor sociale care se afla în dificultate, are un interval de timp precis delimitat si nu are un nivel atât de mare încât sa fie considerat abuziv o alternativa la munca proprie. Gândirea social – crestina se adreseaza tuturor confesiunilor crestine si tuturor celor care cred în valorile identitare ale Europei. PNDC este o formatiune politica construita pe principiul descentralizarii si vom da cetatenilor putere reala prin alesii lor locali. Nu de politicieni avem nevoie, ci de buni administratori, care sa conduca în folosul oamenilor. E timpul sa alegem altfel de partide, cu altfel de oameni. (Ovidiu Ilisei- presedinte interimar)
Intră acum și în grupul de