Romanii nu se inghesuie sa inregistreze produsele traditionale


Intră acum și în grupul de

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a anuntat ca nu a primit nicio solicitare pentru protectia denumirii unui aliment, însa înfiintarea unui Oficiu pentru produse traditionale va ajuta producatorii români sa-si valorifice produsele pe piata UE.

„Pâna în prezent, niciun producator nu a solicitat protectia denumirii unui produs alimentar. Nu este ceva nefiresc, sunt state care au aderat în 2004 si abia acum au început sa ceara protectia pentru anumite produse. Important este ca producatorii români au înteles care sunt avantajele oferite de protectia denumirii. Sunt semnale ca produsele românesti sunt asteptate pe piata comunitara, însa calitatea acestora este garantata de protectia denumirii”, a spus directorul din cadrul MADR, Tudorel Balta.
 
Acesta a precizat ca, în cursul lunii aprilie, se va deschide la Brasov un Oficiu pentru produse traditionale. „Oficiul are rolul de a oferi consultanta producatorilor traditionali si, implicit, celor care intentioneaza sa solicite protectia denumirii produselor realizate.

Daca obtin protectie, producatorii români vor putea sa-si valorifice mai usor produsele pe piata europeana”, a mentionat Tudorel Balta.
 
Ministrul agriculturii, Dacian Ciolos, a declarat ca, cel mai probabil saptamâna viitoare, Guvernul ar putea aproba înfiintarea Oficiului National pentru Produse Traditionale si Ecologice. Potrivit lui Ciolos, „oficiul ar trebui sa se ocupe nu numai de aplicarea reglementarilor comunitare care sunt transpuse în legislatia nationala vis-a-vis de produsele traditionale, dar sa aiba o atitudine administrativa proactiva pentru producatorii mici si asociatiile de crescatori de animale, pentru a-si înregistra produsele”.
 
Conform unui ordin emis de MADR, fiecare grup care doreste sa dobândeasca protectia produselor alimentare pe piata Uniunii Europene trebuie sa depuna o documentatie pentru înregistrarea unei indicatii geografice sau a unei denumiri de origine.
 
Dosarul trebuie sa cuprinda urmatoarele documente: actul de asociere, caietul de sarcini, precum si o declaratie pe propria raspundere ca grupul reprezinta producatori sau procesatori din zona geografica delimitata în caietul de sarcini. De asemenea, grupul trebuie sa prezinte date din care sa rezulte ca „produsul pentru care se solicita protectia prezinta caracteristici de calitate care îl diferentiaza de produsele din aceeasi categorie obtinute în afara zonei de productie”.
 
În egala masura, dosarul trebuie sa cuprinda informatii privind productia anuala, cantitatea estimata pe cinci ani, numarul clientilor actuali si potentiali, dar si destinatia produsului actuala si estimata pe cinci ani. Din documentatia grupului, nu trebuie sa lipseasca o harta color „de dimensiune adecvata care sa permita delimitarea precisa a zonei de productie sau a granitelor stabilite”.
 
Daca documentatia nu este completa, MADR va informa grupul, în termen de 30 de zile, pentru completarea dosarului. În situatia în care grupul nu transmite informatiile solicitate, documentatie depusa este anulata. „În cazul în care documentatia depusa este completa, aceasta se publica pe site-ul MADR, în vederea acordarii unei perioade de 60 de zile în care orice persoana fizica sau juridica legitim interesata, stabilita în tara, îsi poate declara opozitia fata de cererea de înregistrare”, se precizeaza în actul normativ emis de MADR. Potrivit ordinului, daca în termen de 30 de zile nu se ajunge la un acord între partile interesate, MADR va respinge cererea de înregistrare.
 
Daca cererea de înregistrare a indicatiilor geografice sau denumirilor de origine ale produselor agricole sau alimentare în vederea dobândirii protectiei la nivelul Uniunii Europene este aprobata, urmeaza sa fie transmisa Comisiei Europene, în termen de 30 de zile de la data obtinerii protectiei nationale.
 
Protectia oferita de Uniunea Europeana are rolul de a asigura o concurenta loiala între producatori si de a proteja împotriva utilizarii abuzive a unei denumiri înregistrate.


Intră acum și în grupul de