Intră acum și în grupul de
În acest an, Organizatia Mondiala a Sanatatii atrage atentia , cu ocazia acestui eveniment, asupra necesitatii de a proteja sanatatea de efectele adverse ale schimbarilor climatice. Sanatatea este una din cele mai afectate de schimbarile climatice. Dovezile stiintifice sunt clare : planeta se încalzeste în mod accelerat si aceasta se datoreaza activitatilor umane. Daca tendinta încalzirii planetei ramâne necontrolata, umanitatea se va confrunta cu tot mai multe fenomene negative, boli si decese cauzate de dezastre naturale si valuri de caldura : rate de incidenta mai mari ale bolilor transmise prin alimente, apa si vectori, mai multe nasteri premature si boli în relatie cu poluarea aerului. Mai mult decât atât, în multe parti ale lumii, populatii numeroase vor fi dislocate ca urmare a cresterii nivelului marilor si oceanelor si afectate de seceta si foamete.
Prin topirea ghetarilor, ciclurile hidrologice si productivitatea terenului arabil se schimba. Începem sa masuram deja câteva dintre aceste efecte asupra sanatatii.
Impactul schimbarilor climatice asupra sanatatii va fi resimtit cel mai mult de catre cei saraci.
Efectele fizice ale schimbarilor climatice vor varia în diferite locatii geografice. Impactul asupra sanatatii va depinde de nivelul de dezvoltare, saracie, educatie, infrastructura de sanatate, structura politica. Initial, tarile în curs de dezvoltare vor fi lovite în cea mai mare masura. Tarile cu cele mai mari niveluri ale saraciei si malnutritiei, cu slabe infrastructuri de sanatate si/sau tulburari politice, vor face fata cu cea mai mare dificultate.
Instrumentele traditionale ale sanatatii publice sunt componente importante ale raspunsului eficace la schimbarile climatice.
Apa curata si conditiile corespunzatoare de sanitatie, hrana sigura si adecvata, vaccinarile, supravegherea bolilor si activitatea de raspuns, controlul sigur si eficace al vectorilor, pregatirea pentru a face fata dezastrelor sunt componente critice ale practicilor de sanatate publica care trebuie adaptate schimbarilor climatice. Aceste programe trebuie întarite la nivel global, cu o concentrare speciala a eforturilor în locatii si populatii cu risc înalt, în vederea prevenirii fenomenelor negative, a bolilor si deceselor în relatie cu schimbarile climatice.
Parteneriate inter-disciplinare, inter-sectoriale sunt necesare pentru a face fata acestei amenintari globale asupra sanatatii.
Adaptarea efectiva la schimbarile climatice va impune construirea de parteneriate între institutii, agentii guvernamentale, organizatii inter si non-guvernamentale, grupuri industriale si profesionale si comunitati locale. Deciziile privind planificarea urbana, transportul, rezervele energetice, productia de alimente, utilizarea terenurilor si resursele de apa afecteaza atât clima, cât si sanatatea. Colaborarea dintre toate aceste sectoare este necesara pentru a gasi solutii inovatoare si eficace, care vor stabiliza clima si proteja sanatatea.
Actiunile având ca scop protejarea sanatatii trebuie sa înceapa acum, prin aplicarea atât a principiului adaptarii, cât si al diminuarii efectelor schimbarilor climatice asupra sanatatii.
O anumita nesiguranta persista în lumea stiintifica în privinta posibilitatii si a momentului aparitiei schimbarilor climatice catastrofice , daca temperaturile continua sa creasca. Aceasta impune de urgenta a se actiona în vederea stabilizarii climatice , a diminuarii puternice si eficace a efectelor schimbarilor climatice, simultan cu adaptarea activitatilor de prevenire a cresterii incidentei bolilor aflate în relatie cu clima.
Participarea sectorului de sanatate în procesul national si international de diminuare a efectelor si adaptare la schimbarile climatice este esentiala.
Intră acum și în grupul de