Intră acum și în grupul de
Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava a propus în planul de şcolarizare pentru anul 2017-2018 scăderea cu 8 la sută faţă de anul şcolar precedent a numărului de clase a IX-a în învăţământul teoretic şi cu 18 la sută în învăţământul tehnic şi creşterea cu 33 la sută a numărului de clase în învăţământul profesional.
Inspectorul şcolar general al ISJ Suceava, profesorul Gheorghe Lazăr, a declarat că la întocmirea planului de şcolarizare pentru anul viitor s-a ţinut cont atât de numărul elevilor care sunt cuprinşi în acest an şcolar în clasa a VIII-a, care este mai mic decât cel din anul şcolar precedent, de cererile venite din partea agenţilor economici pentru şcolarizarea forţei de muncă în anumite domenii în cazul şcolilor profesionale, dar şi de tendinţa care se manifestă la nivel naţional de a fi şcolarizaţi elevi în învăţământul tehnic şi profesional în proporţie de 60 la sută, iar în învăţământul teoretic în proporţie de 40 la sută.
Lazăr a spus că pentru anul şcolar viitor au fost propuse 53 de clase pentru învăţământul profesional, cu 33 la sută mai mare decât în anul precedent, avându-se în vedere că s-au înregistrat 1672 de cereri din partea agenţilor economici pentru efectuarea practicii elevilor de la şcolile profesionale cu durata de trei ani, fiind prinse 1586 din totalul acestora în planul de şcolarizare 2017-2018.
“La liceele teoretice avem cu opt la sută mai puţine clase decât anul trecut, iar la liceele tehnologice avem mai puţin cu 18 la sută faţă de anul şcolar 2016-2017, propuneri ce au fost incluse în planul de şcolarizare pentru anul 2017-2018”, a spus Lazăr.
Inspectorul şcolar general al judeţului a subliniat că în condiţile în care numărul claselor la învăţământul profesional a crescut, era de aşteptat să scadă numărul claselor la nivelele teoretice şi tehnologice, întrucât şi numărul elevilor din clasa a VIII-a şcolarizaţi în acest an şcolar este mai mic faţă de cel din anul precedent.
El a precizat că au fost reduse cu 20 numărul claselor la învăţământul teoretic şi cu 8 numărul claselor de la nivelul tehnologic.
Lazăr a spus că 5 din cele 20 de clase reduse la nivelul teoretic au fost luate de la liceele tehnologice în care funcţionau clase cu specializări specifice liceelor teoretice.
Întrebat punctual cum va fi soluţionată asigurarea normelor didactice şi a catedrelor pentru profesorii care predau la Colegiul Tehnic “Samoil Isopescu” din Suceava după ce Consiliul de Administraţie al ISJ Suceava a decis diminuarea planului de şcolarizare propus de acest colegiu pentru anul viitor cu două clase de liceu, respectiv o clasă a IX-a profil tehnic-mecanică şi o clasă a IX-a profil uman- ştiinţe sociale, inspectorul şcolar general al judeţului Suceava a declarat că nu crede că vor fi probleme din acest punct de vedere.
“Eu, din câte ştiu, nu cred că e cazul să se sperie, întrucât se pot face completări de catedră”, a spus Lazăr care a adăugat că nu vor fi probleme la încadrare, pentru că la toamnă, în condiţiile în care rămân elevi neşcolarizaţi şi clase la un alt liceu, se poate repartiza o clasă la profilul tehnic de la Colegiul Tehnic “Samoil Isopescu” Suceava sau se pot repartiza alte clase la unităţi de învăţământ unde este nevoie.
Inspectorul şcolar general sucevean a explicat că diminuarea planului de şcolarizare propus de acest colegiu tehnic s-a efectuat întrucât propunerile la nivel judeţean pentru clasa a IX-a de liceu şi numărul solicitărilor operatorilor economici pentru clasa a IX-a în învăţământul profesional de trei ani au depăşit efectivul elevilor care învaţă acum în clasa a VIII-a.
El a spus că, totuşi, în ceea ce priveşte reducerea clasei a IX-a, zi, profil uman-ştiinţe sociale de la Colegiul Tehnic “Samoil Isopescu” Suceava, decizia este una “normală”, deoarece clasele teoretice trebuie să fie doar la liceele teoretice, mai ales că în municipiul Suceava există deja licee teoretice, precum Colegiul Naţional “Ştefan cel Mare”, Colegiul Naţional “Petru Rareş” sau Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”.
Lazăr este de părere că doar în zonele în care nu există decât o singură unitate liceală, aşa cum este, spre exemplu, la Gura Humorului sau la Vicovu de Sus, se pot aloca clase pe diferite profiluri şi specializări, pentru a fi asigurate şanse egale tuturor copiilor din zona respectivă.
Inspectorul şcolar general al ISJ Suceava a mai spus că a recomandat tuturor directorilor de licee tehnologice “să adune în jurul lor agenţii economici”, pentru a vedea care sunt domeniile în care este nevoie de pregătirea forţei de muncă.
El consideră că şi părinţii trebuie să înţeleagă, mai ales cei cu copii care studiază acum la gimnaziu, că nu e neapărat nevoie ca toţi elevii să urmeze un liceu, ci se pot pregăti şi în învăţământul profesional, în domenii care le oferă posibilitatea să practice meserii, unde să câştige foarte bine.
“Meseriile sunt foarte bănoase, se câştigă foarte bine”, a spus Lazăr arătând că, în prezent, sunt situaţii în care nu găseşti cu uşurinţă un instalator sau un electrician bun şi de aceea crede că trebuie pregătită forţă de muncă şi în aceste domenii.
Planul de școlarizare al județului Suceava pentru anul școlar 2017-2018, propus de ISJ Suceava a fost înaintat spre aprobare Ministerului Educației Naționale.
(Liliana Bujdei)
Intră acum și în grupul de