Intră acum și în grupul de
Șeful Postului de Poliție Moldovița, agentul de poliţie Vasile Solcan-Niga, a fost trimis în judecată pentru mai multe infracțiuni alături de alte persoane.
Astfel, Vasile Solcan-Niga, agent de poliţie la Postul de Poliţie Moldoviţa, cercetat în stare de arest preventiv, a fost trimis în judecată pentru nouă infracțiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite, divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, încredinţarea unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane care nu posedă permis de conducere, efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană, săvârşită în formă continuată neglijență în serviciu.
Totodată, Luiza Maria Tcaci, cercetată sub control judiciar, a fost trimisă în judecată pentru trei infracțiuni de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite, complicitate la infracţiunea de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană, săvârşită în formă continuată și Liviu Ilie Ruscan, cercetat în stare de libertate, a fost trimis în judecată pentru două infracțiuni de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite.
Totodată, Ionuț Vasile Crăiuț, cercetat sub control judiciar, a fost trimis în judecată pentru două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite, și conducere a unui vehicul fără permis de conducere.
În același caz, Mirela Modesta Bittar a fost trimisă în judecată pentru mărturie mincinoasă, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, Ioan Florescu pentru mărturie mincinoasă și uz de fals, Alexandru Petru Chiraș și Bogdan Constantin Hașmei pentru mărturie mincinoasă.
Potrivit Parchetului Tribunalului Suceava, cauza a fost cercetată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, lucrători de poliţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie şi din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, cu sprijinul Gărzii Forestiere Suceava şi al Direcţiei Silvice Suceava şi al Brigăzii Operațiuni Speciale Suceava.
Ancheta a relevat că Solcan-Niga Vasile, lucrător de poliţie şi îndeplinea funcţia de şef de post la Postul de Poliţie Moldoviţa, iar în perioada octombrie 2016-decembrie 2016, deşi era de serviciu, a organizat în beneficiul său transportul unor cantităţi de material lemnos pentru care nu existau documente de provenienţă sau de transport ori, deşi a luat la cunoştinţă despre efectuarea unor astfel de transporturi de către alte persoane, nu a luat măsuri de oprire, constatare a faptelor sau contravențiilor, aplicare a sancțiunilor contravenționale prevăzute de lege și confiscare a materialului lemnos și a vehiculelor cu care acesta era transportat.
Din probele administrate a rezultat că un număr mare de persoane din comunele Moldoviţa şi Frumosu deţine, comercializează, transportă material lemnos, fără documente de provenienţă. Inculpata Tcaci Luiza Maria este una dintre persoanele care achiziţionează material lemnos fără documente legale de proveniență, pe care fie îl depozitează la locuința sa și îl valorifică ulterior, fie îl încarcă direct de la furnizori şi îl transportă la cumpărători. Materialul lemnos este procurat de inculpată atât pentru sora sa Bittar Mirela Modesta, cât şi pentru inculpatul Solcan-Niga Vasile. O parte din acest material lemnos este valorificat de agentul de poliție Solcan-Niga Vasile, care îl debitează la banzicul pe care acesta îl deţine.
Procurorii mai arată că Ruscan Liviu Ilie este persoana la care, de regulă, a apelat Solcan-Niga Vasile pentru a transporta material lemnos, atunci când nu putea face personal astfel de transporturi.
Prelucrarea materialului lemnos la hala de debitare pe care o deţine inculpatul este realizată, în special, de inculpatul Craiuţ Vasile Ionuţ. Inculpatul Craiuţ Vasile Ionuţ se deplasează cu autovehiculele încredințate de inculpatul Solcan-Niga Vasile, deşi acesta nu posedă permis de conducere, aspect cunoscut de inculpat.
În urma cercetărilor s-a stabilit că în noaptea de 5 noiembrie 2016, Liviu Ilie Ruscan a încărcat material lemnos într-un camion, de la locuinţa lui Luiza Maria Tcaci şi l-a transportat la banzicul pe care îl deține polițistul Vasile Solcan Niga.
Șeful de post, aflat în timpul serviciului, fapt cunoscut de Tcaci şi Ruscan, a coordonat transportul, a sprijinit și protejat activitatea ilicită, facilitând obținerea unor foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, susțin procurorii.
Anchetatorii mai arată că în noaptea de 9 spre 10 noiembrie, Ruscan a încărcat material lemnos de la gaterul din comuna Frumosu, localitatea Dragoşa, deţinut de agentul de poliție Solcan-Niga şi l-a transportat la o societate comercială din comuna Vama.
Și în acest caz, polițistul, aflat în timpul serviciului, a coordonat transportul pentru care nu existau documente de proveniență sau aviz de însoțire a mărfii.
Ulterior, în seara de 26 noiembrie, polițistul, aflat în timpul serviciului, a asigurat traseul pentru Florentin Andrei Saghin, care cunoştea acest aspect şi care transporta material lemnos pe un traseu rutier pentru care nu avea documente de însoțire.
În aceeași seară, Luiza Maria Tcaci a încărcat material lemnos pentru care nu existau documente de provenienţă, iar în timpul acțiunii de încărcare a materialului lemnos şi de transport a acestuia pe drumurile publice fără avize de însoţire, Tcaci a ţinut legătura cu polițistul Solcan Niga pe care l-a informat cu privire la locaţia şi activităţile pe care le efectuează, lucrătorul de poliţie aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu, iar acesta şi-a încălcat atribuţiile de serviciu, evitând efectuarea de controale în zona indicată pentru depistarea unor fapte de asemenea natură.
Anchetatorii mai arată că în data de 1 decembrie, s-a încărcat din pădure, într-un camion, material lemnos pentru care nu existau documente legale, la încărcare asistând Luiza Maria Tcaci, care a cubat materialul lemnos, rezultând cantitatea de 43,20 metri cubi, pe care a comercializat-o, obţinând suma de 10.800 lei.
Tcaci l-a informat despre această acțiune pe polițistul Solcan Niga şi acesta, deşi se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu a dispus nici una din măsurile legale care s-ar fi impus în cauză.
Procurorii precizează că tot în datad e 1 decembrie, șeful de post din Moldovița a fost informat că prin 112 s-a reclamat tăierea ilegală de arbori dintr-o parcelă de pădure, iar în aceste condiții, deşi informaţia pe care o deţinea nu era destinată publicităţii, el l-a anunțat pe cel care lucra pe un TAF în zona respectivă, avertizându-l că va ajunge în zonă și i-a spus să abandoneze tot ce are acolo şi să fugă, astfel că în momentul în care lucrătorul de poliţie a ajuns la faţa locului împreună cu persoana care a formulat sesizarea şi cu colegul său de echipaj nu a mai fost găsită nicio persoană.
Ancheta a mai relevat că în cursul anului 2016, agentul de poliție Vasile Solcan-Niga, a desfăşurat în mod continuu operaţiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplinește, respectiv cu funcţia de agent de poliţie desfășurând activități comerciale cu material lemnos, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. Acesta a fost sprijinit de Luiza Maria Tcaci ce îi procura material lemnos fără documente de proveniență și îl ajuta să efectueze operațiuni de vânzare/cumpărare a materialului lemnos.
Procurorii mai arată că în polițistul a încurajat un bărbat să conducă mașina deși știa că nu are permis. Astfel, în 26 noiembrie Vasile Ionuț Craiuț s-a urcat la volanul unui autoturism pentru a-l duce acasă pe polițistul Vasile Solcan-Niga și, în timp ce circula pe raza localității Dragoșa din comuna Frumosu, Craiuț i-a spus lui Solcan-Niga că a fost oprit în trafic de către un lucrător de poliţie și că deşi știa că Craiuț conducea autovehiculul fără a avea permis de conducere, șeful de post nu numai că nu a luat măsurile legale pentru constatarea infracțiunii și înregistrarea cauzei penale, dar l-a și încurajat să conducă în continuare și chiar să nu oprească vehiculul în condițiile în care va fi identificat din nou în trafic.
De asemenea, în luna noiembrie 2016, în cinci date diferite, polițistul Solcan-Niga i-a încredinţat lui Craiuț o mașină pentru a o conduce pe drumurile publice.
Persoanele trimise în judecată pentru mărturie mincinoasă au făcut afirmații nereale când au fost audiați ca martori în această cauză, precizează sursa citată.
Totodată, procurorii arată că s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului cu privire la locuinţa aparţinând lui Solcan-Niga Vasile, până la concurenţa sumei de 23.000 de lei.
Dosarul va fi judecat de Tribunalul Suceava. (N.B.)
Intră acum și în grupul de