Fosta șefă a Casei de Pensii Suceava, Camelia Chitul, și-a recunoscut vinovăția. Ea a încheiat un acord cu DNA pentru un an și nouă luni de închisoare cu suspendare


Intră acum și în grupul de

Fosta șefă a Casei Județene de Pensii Suceava, Camelia Chitul, și-a recunoscut vinovăția și a ajuns la un acord cu DNA privind pedeapsa.

DNA Suceava a anunțat, joi, că s-a ajuns la un acord de recunoaștere a vinovăției al directorului executiv al CJP Suceava, Camerlia Maria Chitul,  urmărită penal sub control judiciar pentru trafic de influenţă și instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, ambele în formă continuată.

Astfel, ea a recunoscut că în perioada 16.05.2016 – 27.10.2016, în contextul organizării alegerilor locale și parlamentare, în calitate de director executiv al Casei Județene de Pensii Suceava, a pretins și primit de la o persoană aflată în subordinea sa, director adjunct al instituției, sub pretextul unei “contribuții pentru partid”, suma totală de 4.000 lei.

În schimbul banilor respectivi, inculpata i-a promis respectivului că îl va menține și pe viitor în funcția pe care acesta o deținea în cadrul Casei Județene de Pensii Suceava și a  invocat și faptul că are influență asupra conducerii Casei Naționale de Pensii.

Ulterior, în lunile noiembrie 2016 și ianuarie 2017, în contextul organizării unui concurs de ocupare a unui post vacant din cadrul Casei Județene de Pensii Suceava,  Chitul i-a solicitat aceleiași persoane ca, în virtutea calității sale de președinte al comisiei de examinare, să-i pună la dispoziție subiectele propuse pentru susținerea concursului, precum și răspunsurile corecte, cu scopul de a i le oferi unui candidat agreat, înaintea susținerii examenului.

Ca urmare a acestor demersuri, postul respectiv a fost ocupat de candidatul căruia i-au fost oferite subiectele.

DNA Suceava menționează că Chitul recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv un an și nouă luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a dreptului de a deţine funcţia de director la nivelul caselor judeţene de pensii.

Mai mult, pe parcursul termenului de supraveghere, Chitul va presta o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare, în condiţiile stabilite de instanţa de judecată.

Dosarul de urmărire penală privind pe inculpata Chitul Maria Camelia, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Suceava, cu propunerea de a se menține măsura preventivă dispusă în cauză, precum și confiscarea de la inculpată a sumei de 4.000 lei, reprezentând obiectul infracţiunii de trafic de influenţă, precizează sursa citată. (N.B.)

 


Intră acum și în grupul de