Intră acum și în grupul de
Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, a declarat, joi, într-o conferință de presă, că după data de 30 iunie ISU va putea pune sigiliu pe unitățile care nu au autorizație de securitate la incendiu, ea precizând că prevederile legale au fost deja prorogate șase luni pentru intrarea în legalitate.
Adomnicăi a spus că Prefectura Suceava urmărește situația și clădirilor publice care trebuie să obțină această autorizație, dar că și agenții economici privați trebuie să intre în legalitate, arătând că după 30 iunie amenzile vor fi foarte mari, cuprinse între 30.000 și 100.000 de lei, dar și că ISU poate să pună sigiliu pe clădire.
Ea a arătat că a fost făcută o analiză a situației clădirilor din sistemul de învățământ sucevean, menționând că ar fi necesare investiții de 15 milioane de lei pentru ca toate clădirile să fie autorizate.
Adomnicăi a explicat că în județ există un total de 1.133 de construcții care aparțin unităților de învățământ din care 990 nu necesită autorizare, ele fiind construite și autorizate până în 1998.
„Sub incidența noilor prevederi legale privind autorizarea pentru securitatea la incendii sunt 143 de clădiri din care 39 au reușit să obțină autorizația. În discuție se mai află 104 clădiri care nu au obținut autoziație de securitate la incendiu”, a spus prefectul.
Ea a precizat că din acestea 23 mai au de executat lucrări, ce implică alocare bugetară, iar 56 se află în situația în care procedura trebuie finalizată prin completarea documentației necesare, neavând implicații bugetare.
Din cele 104 clădiri neautorizate, 36 sunt grădinițe, 54 sunt clădiri ale unor școli și 14 sunt clădiri ale unor licee, a notat prefectul.
„Am purtat discuții și cu conducerea ISJ Suceava care au făcut și ei demersuri de monitorizare și implicare în finalizarea demersurilor pentru autorizare. Bugetul estimat pentru acele clăduri care mai presupun investiții este de 15 milioane de lei”, a spus Adomnicăi.
Ea a mai declarat că interesul pentru această problematică este dat de evenimentele care s-au produs în ultimul an și jumătate, după tragedia din clubul Colectiv.
Adomnicăi a mai spus că termenul de 30 iunie pentru intrarea în legalitate a fost deja prorogat cu șase luni, iar amenzile care ar putea fi aplicate, în condițiile în care a existat disponibilitate pentru intrarea în legalitate, pot fi imputabile.
Ea a subliniat că Prefectura Suceava dorește ca numărul clădirilor ale unităților școlare neautorizate să fie cât mai mic și că se va implica și în acțiuni de mediere între diverșii actori, respectiv autoritatea locală, conducerea unității școlare, constructor, pentru a se reuși intrarea în legalitate.
Ea a arătat că sunt cazuri în care s-a pasat responsabilitatea de la conducerea primăriei la conducerea școlilor, dar școlile doar pot să facă demersuri la Primărie pentru a fundamenta o soluție bugetară.
„La acele unități unde e nevoie de investiții și nu sunt fonduri la bugetul local, sunt proiecte depuse prin PNDL încercând să se obțină finanțare”, a spus Adomnicăi care a recunoscut că la acestea problema nu se va rezolva până în 30 iunie.
Prefectul a mai spus că marea majoritate a lucrărilor ce trebuie completate la unitățile școlare sunt echiparea cu instalații de detecție și semnalizare incendiu. (Alin Dima)
Intră acum și în grupul de