Evocarea lui Ștefan cel Mare: 560 de puieți de stejar plantați la Dolhasca pentru evocarea celor 560 de ani de la urcarea pe tron a domnitorului Moldovei


Intră acum și în grupul de

Un număr de 560 de puieți de stejar au fost plantați, sâmbătă, de președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, împreună cu primarul și consilieri locali din Dolhasca.

Președintele CJ Suceava a menționat că stejarii au fost plantați lângă Mănăstirea Probota și ca un semn de reunoștință adus voievodului Moldovei, Ștefan cel Mare de la înscăunarea căruia se împlinesc 560 de ani.

„Împreună cu primarul de Dolhasca și cu consilieri locali am plantat pe un teren privat, lângă Mănăstirea Probota, 560 de stejari. Am ales acest loc și să plantăm stejari ca și un semn de recunoștință adus marelui voievod Ștefan cel Mare, la 560 de ani de la înscăunare. Am ales stejarul, simbol al perenității și al vredniciei. Anul acesta vom organiza mai multe evenimente desfășurate sub semnul lui Ștefan cel Mare și Sfânt”, a spus Flutur.

Festivalul Ștefanian se va desfășura, în acest an, pentru prima dată, manifestările urmând să fie organizate în legătură cu pelerinajele  din 2 iulie și 15 august de la Putna unde se află mormântul domnitorului.

Unul dintre organizatorii acestui festival, directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a declarat în cadrul emisiunii Exclusiv 90 de minute de la Bucovina TV că acest festival este evocă cea mai importantă personalitate a noastră.

„Este cea mai importantă personalitate a noastră. În județul Suceava se păstrează cele mai importante ctitorii”, a mai declarat Ursu.

El a menționat că acest festival se desfășoară între două pelerinaje și își propune să aducă la un loc evenimente care se petrec nu numai în județul Suceava, dar și pe teritoriul județelor Moldovei, în Republica Moldova, dar și în Ucraina.

Emil Ursu a mai spus că este posibil ca în expoziția care va fi organizată să fie adus din Republica Moldova un tun capturat de Ștefan cel Mare la Codrii Cosminului și care se păstrează în original.

Directorul Muzeului Bucovinei a mai arătat că vor fi organizate mai multe evenimente atât de muzee din mai multe județe ale țării, dar și comemorări religioase.

El a spus că la Alba Iulia va fi oficiat un Te Deum ecumenic în memoria lui Ștefan cel Mare la care vor participa reprezentanți ai creștinilor ortodocși, catolici și reformați.

Organizarea Festivalului Ștefanian care să evoce domnitorul Moldovei a fost inițiat de președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, care a anunțat, anul trecut, la Putna, că în 2017 va fi organizată prima ediție a acestei manifestări.(Alin Dima)


Intră acum și în grupul de