Intră acum și în grupul de
Festivalul Medieval de la Suceava, cel mai mare de acest gen din România, urmează să se internaționalizeze din acest an, a anunțat directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, în cadrul emisiunii Exclusiv 90 de minute de la Bucovina TV.
Ursu a spus în emisiune că Festivalul Medieval va debuta pe data de 17 august și se va încheia în 20 august.
El a menționat că festivalul se va desfășura pe același tipar, deja cunoscut.
„Încercăm să aducem trupe noi, și încercăm să aducem o trupă din Ucraina. E o dorință mai veche de a internaționaliza festivalul mai ales că festivalul sucevean a devenit cel mai important festival din România, iar această importanță e dată, pe de o parte de numărul de vizitatori, iar pe cealaltă parte de numărul de trupe care participă la eveniment”, a spus Ursu.
El a menționat că are în intenție să aducă trupe și din Italia, din Serbia, Ungaria, dar banii sunt elementul definitoriu.
”Primăria Suceava ne asigură cofinanțarea, fiind cel mai important partener al Muzeului în privința acestui eveniment, dar mai sperăm și la sponsori tradiționali ai festivalului”, a spus directorul Muzeului Bucovinei.
Potrivit acestuia, Festivalul Medieval este o sursă de atras venituri pentru oraș în principal nu și pentru muzeu.
„Și la muzeu se încasează, dar nu luăm bilet suplimentar pentru că biletul este pentru intrarea în monumentul istoric. Festivalul în sine este gratuit. Este o invitație pentru a intra în Cetate, pentru a veni la Suceava.Biletul este purtător de taxă de timbru. Sumele nu sunt atât de mari încât să-și permită festivalul să se desfășoare pe propriile picioare”, a spus Ursu.
El a adăugat că la festivalul medieval sucevean vin vizitatori din județele din apropiere, Botoșani, Iași, Neamț, Bistrița, dar și din alte zone ale țării pentru că există un public legat de acest tip de eveniment.
Emil Ursu a mai spus că pentru acest an, pentru a fi adusă în plus o trupă de stegari din Italia, cu o trupă din Ungaria, una din Serbia și una din Bulgaria alături de trupa din Ucraina, ar mai trebui să se asigure încă 100.000 de lei.
Intervenind telefonic în emisiune, viceprimarul Suceava, Lucian Harșovschi a spus că 100.000 de lei poate reprezenta mult, sau puțin, în funcție de ceea ce prevede proiectul.
„Noi finanțăm festivalul din 2006. Vom găsi soluții și în acest an pentru festival. Avem o sumă mai mare pentru activități culturale și artistice și trebuie să găsim suma optimă pentru acest festival”, a spus viceprimarul care a menționat că și în funcție de încasările bugetare se vor găsi soluții pentru susținerea acestui festival.
Harșovschi a precizat că dacă va avea un plan de management bun va fi găsit sprijinul în Consiliul local din partea tuturor.
Directorul Muzeului Bucovinei a spus că dacă se vor găsi banii necesari pentru a-l face internațional ar fi nemaipomenit.
Intră acum și în grupul de