Intră acum și în grupul de
Sociologul sucevean dr. Adrian Botezatu a apreciat că promovarea turistică a Sucevei ar trebui să se axeze mai mult pe perioada domniei lui Ștefan cel Mare, care dă unicitatea acestei zone considerând că promovarea zonei ca Bucovina nu a atras prea mulți turiști din cauză că bucovinismul este perceput ca o formă de aroganță.
Intervenind telefonic în cadrul emisiunii Exclusiv 90 de minute de la Bucovina TV unde directorul Muzeului Bucovinei prezenta mai multe activități ale acestei instituții, inclusiv Festivalul Ștefanian, Adrian Botezatu a salutat organizarea unui eveniment care să evoce domnia lui Ștefan cel Mare.
„În sfârșit se face Festivalul Ștefanian la Suceava. Această perioadă istorică, cea mai importantă a locului, este pusă în valoare pentru că până acum abordarea în materie de promovare a turismului și a județului a mers oarecum într-o direcție greșită”, a spus sociologul.
El a mai consideră și că o concentrare pe perioada ocupației austriece, pe conceptul de Bucovina, un cuvânt ucrainean, nu prea a fost un succes.
„A fost lansat în urmă cu zece ani și dacă ne uităm pe statisticile INS, turismul în județul Suceava nu a crescut deloc. Media era undeva la 2,7 zile de cazare pe sejur. Bucovinismul a fost perceput de ceilalți moldoveni din România și din Republia Moldova ca o formă de aroganță, iar pentru ardeleni era ceva derizoriu pentru că ei în Ardeal, au în orașe de mâna a doua, Aiud, Gherla, mai multe clădiri din acea perioadă de cât avem noi în Suceava”, a spus Botezatu.
El consideră că a fost neglijată timp de zece ani perioada Moldovei medievale, ca și concept ca și idee de promovare a județului.
„Eu zic că acum în contextul renovării Cetății de Scaun și a Muzeului lucrul acesta se poate reconstrui și pus mult mai mult accent pe acea perioadă care ne face unici în toată Europa. Noi la Suceava avem ceea ce nu mai are nimeni în România”, a spus Botezatu.
Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a spus însă că nu poate fi de acord în totalitate cu ceea ce susține sociologul Adrian Botezatu.
„Pentru Ardeal, Bucovina are un loc special pentru că în perioada austriacă, a fost un fel de lider. Elita bucovineană era majoritar românească în timp ce în Transilvania nu. A nu se uita că pentru Regatul României, place sau nu place, Bucovina a reprezentat un pol de cultură și civilizație. A nu se uita că marile evenimente care au dus la România modernă și ulterior la România Mare se datorează, într-o oarecare măsură și Bucovinei”, a spus Emil Ursu.
El a mai spus că Bucovina este totuși un brand pentru care mai mult au făcut austriecii.
”Bucovina este un brand pentru care noi nu am făcut foarte mult. Fiind o provincie austriacă, au avut austriecii la vremea lor grijă să facă promovare”, a spus Ursu.
El a subliniat că se discută de două perioade istorice distincte, fiecare cu importanța ei.
„Una este perioada medievală care își are importanța maximă și alta este perioada austriacă de când vorbim de Bucovina”, a spus Emil Ursu.
Intră acum și în grupul de