Intră acum și în grupul de
Purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale, Mădălina Dobrovolschi, a prezentat, vineri, într-o conferință de presă, programul de miercuri al președintelui Klaus Iohannis, precizând că acesta va vizita două mănăstiri din Patrimoniul Mondial UNESCO, respectiv mănăstirile Voroneț și Dragomirna.
„Președintele va vizita două importante monumente istorice medievale din zonă. Este vorba despre mănăstirile Voroneț și Dragomirna. Sunt parte a patrimoniului mondial UNESCO și Președintele urmărește, prin acest demers, așa cum am precizat și atunci când v-am prezentat obiectivele vizitei, să sublinieze importanța restaurării și prezervării patrimoniului cultural al Bucovinei și să nu uităm de tradițiile comunității bucovinene, care, de asemenea, trebuie încurajate și păstrate”, a spus purtătorul de cuvânt al președintelui României.
Dacă mănăstirea Voroneț face parte din situl inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, mănăstirea Dragomirna nu este nici în lista-tentativă a României de includere în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Deputatul PSD de Suceava, Cătălin Nechifor, membru al Comisiei UNESCO din Parlament, a anunțat în luna martie că va face demersuri pentru ca Mănăstirea Dragomirna să fie inclusă pe lista-tentativă a României pentru includerea în patrimoniul mondial în condițiile în care biserica Trei Ierarhi din Iași, care foloseaște aceeași tehnică decorativă ca cea a Mănăstirii Dragomirna, dar cu trei decenii mai târziu se află pe această listă.
Nechifor a declarat că în calitate de membru al comisiei parlamentare UNESCO își propune să facă mai multe pentru recunoașterea importanței în patrimoniul mondial a Mănăstirii Dragomirna.
El reamintește că în 2014, Mănăstirea Dragomirna a primit premiul Europa Nostra pentru conservarea patrimoniului.
„Am un sentiment ciudat văzând în lista tentativă a UNESCO doar „Trei Ierarhi” din Iaşi, în condiţiile în care originalul este şi va fi întotdeauna Dragomirna”, a menționat Nechifor.
Mănăstirea Dragomirna este inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava, iar tehnica decorativă folosită la turnul Mănăstirii Dragomirna, prezentă pentru prima dată în Moldova, a fost preluată și la decorarea, trei decenii mai târziu, a Bisericii Trei Ierarhi din Iași. (N.B.)
Intră acum și în grupul de