Intră acum și în grupul de
Conducerea Spitalului Judetean Suceava este nemultumita de faptul ca bugetul unitatii pe 2008 pe care l-a negociat cu CAS Suceava nu este acelasi cu cel pentru care a încheiat contractul în realitate, acesta din urma fiind mai mic cu 8 milioane lei. Astfel, în loc de o suma de 58.333.000 lei negociata cu CAS Suceava, a fost semnat un contract de numai 50.300.000 lei.
Directorul interimar al Spitalului Judetean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, dr. Doina Elena Ganea, a declarat în cadrul unei conferinte de presa, ca bugetul acestui an este doar cu 10% mai mare decât cel al anului precedent, “iar cresterile salariale pe care trebuie sa le platim anul acesta, conform noii grile de salarizare a sistemului de sanatate, ne obliga la 25% peste bugetul anului trecut”. Elena Ganea a mai spus ca, în conditiile în care trebuie reevaluat personalul, cheltuielile salariale ar putea ajunge la 80% din bugetul total, ceea ce nu este permis.
“Vrem sa negociem cu sindicatele sa împingem aceasta evaluare în toamna”, a mai declarat seful spitalului sucevean.
În aceste conditii, conducerea spitalului judetean se asteapta ca unitatea sa se confrunte cu multe greutati în acest an, inclusiv în ceea ce priveste asigurarea medicamentelor pentru pacienti.
Potrivit unui comunicat al CAS, bugetul alocat în acest an Spitalului Judetean Suceava este de 50.294.795,57 lei pentru servicii medicale spitalicesti, la care se adauga servicii de hemodializa în valoare de 10.170.589,29 lei si 27.104 lei pentru investigatii medicale paraclinice în dispensarul TBC. CAS precizeaza ca într-adevar, în cursul negocierilor de acum doua saptamâni, bugetul propus de conducerea Spitalului Judetean si acceptat de CAS Suceava a fost de 57.537.435 lei pentru servicii medicale spitalicesti. Dar, conform normelor metodologice de aplicare a Contractului cadru pe anul 2008, CAS asigura prin contract 95% din bugetul alocat serviciilor, 5% fiind retinut pentru decontarea cazurilor externate din unitatile sanitare de medicina muncii-boli profesionale cu personalitate juridica si din sectiile de boli profesionale aflate în structura spitalelor, pentru care nu s-a confirmat caracterul de boala profesionala, si pentru alte situatii justificate ce pot aparea în derularea contractelor încheiate cu furnizorii de servicii medicale spitalicesti, dupa caz.
CAS motiveaza ca dupa ce s-a retinut 5%, s-au acordat spitalelor în totalitate bugetele negociate pentru spitalizare de zi si pentru sectiile si compartimentele de cronici si recuperare, iar pentru spitalizare continua s-a dat numai 86% din suma negociata, pentru a se încadra în bugetul alocat tuturor spitalelor. “Diferenta între bugetele negociate pentru spitalizarea continua si cele acordate de CAS va putea fi acoperita din fondul de 5% mentionat anterior si eventualele rectificari bugetare din acest an, în conditiile în care spitalele îsi realizeaza numarul de cazuri externate negociat”, asigura conducerea CAS Suceava.
Intră acum și în grupul de