Intră acum și în grupul de
Proiectul unui muzeu viu al satului bucovinean, inițiat de Cătălin Nechifor în anul 2014 a fost preluat de Grupul de Acțiune Locală Sucevița-Putna, iar sub titlul de ”Vatra satului” a fost depus pentru finanțare prin POR 2014-2020 la Agenția de Dezvoltare Regională Nord Est, a anunțat duminică, pe pagina sa de socializare, deputatul Cătălin Nechifor.
El a reamintit că în urmă cu trei ani, când era președinte al Consiliului Județean Suceava, a participat la o întâlnire a Grupului de Acţiune Locală Suceviţa – Putna, iar în urma discuțiilor s-a născut ideea de a construi un muzeu viu al satului bucovinean într-o locaţie alăturată locului în care se organiza Târgul de cai de la Horodnic de Sus, iniţiat de domnul Popescu Adrian, de la Hanul Voievozilor şi organizat din acel an în parteneriat cu Consiliul Judeţean şi Consiliul Local Horodnic de Sus, cu sprijinul primarului Gheorghe Sbiera.
„Era un loc superb, cu o dezvoltare 3 D, care să pună în valoare şi casa din Bucovina şi biserica satului, dar şi principalele meserii care se practicau în zonă, toate acestea fiind planificate să se construiască, sau să fie relocate din comunele zonei”, a scris Nechifor.
El a adăugat că proiectul a fost discutat și cu specialişti în domeniu, dar ca de obicei, noul acestui proiect a fost cam greu de acceptat, pentru că ni-l doream integrat ca structură construită, dar în acelaşi timp vie, fiecare obiectiv urmând să fie locuit de oameni ai locului, care să poată arata turiştilor viaţa de la ţară, dar şi meseriile tradiţionale.
„ Au fost zâmbete atunci pe la colţuri, deh, unii erau obişnuiţi doar cu natura statică a atâtor muzee din România, însă ideea nu a murit, mai mult decât atât, are şanse să şi fie pusă în practică printr-o finanţare europeană, care depăşeşte cu mult valoarea de două milioane de euro. Aşadar, printr-un proiect depus la ADR Nord – Est, Grupul de Acţiune Locală Suceviţa Putna are şansa să contruiască o adevărată „Vatră a satului”, într-un loc de poveste, la intersecţia drumurilor care duc la Mănăstirile Putna, Suceviţa, Moldoviţa, şi nu numai. Asta dacă nu vor fi orgolii mai mari decât trebuie şi dacă se va înţelege, de către toată lumea, că un astfel de proiect are nevoie în primul rând să respire într-un spaţiu adecvat, larg, cu locuri de parcare şi cu o situare în proximitatea circuitelor turistice deja consacrate”, a menționat Nechifor.
El a subliniat că un astfel de muzeu viu, o vatră a satului, în care turistul să poată vedea, mirosi, pipăi, gusta şi auzi viaţa autentică a satului bucovinean va fi una dintre cele mai importante atracții turistice.
„Sper să fie bine înţeles acest proiect, prin care se va construi, respectând arhitectura şi tradiţiile zonei, casa dulgherului, casa fierarului, casa olarului, casa florăresei, casa costumului popular, stâna turistică dar şi şcoala. O şcoală care să păstreze tradiţiile, dar şi să le transfere mai departe, celor mici, care vor putea învaţa meseriile de odinioară, care, din păcate, riscă să ajungă în încăperile impersonale ale muzeelor clasice. Iar aceste case să fie locuite, aşa încât turiştii să vadă nu doar poze sau obiecte, ci să aibă şansă să vadă şi să simtă şi vatra de foc a fierarului şi roata olarului, să miroasă şi să simtă fibra de lemn proaspăt dulgherit. Şi evident să mănânce şi o bucată de caș, de urdă, să guste şi o răcitură, sau un borş de cucoş, să savureze o plăcintă poale-n brâu, şi, de ce nu, să dea peste cap un pahar de rachiu, sau de afinată”, a mai arătat Nechifor.
El consideră că această idee din 2014, poate deveni acum realitate.
„Eu sper din tot sufletul şi mă bucur enorm că se duce mai departe acest proiect şi vreau să le mulţumesc din suflet celor care şi-au arătat deschiderea întotdeauna când a fost nevoie să lucrăm împreună”, a conchis Cătălin Nechifor. (N.B.)
Intră acum și în grupul de