Intră acum și în grupul de
Stația de pompare și conducta de transport a agentului termic de la CET la CT 2 generează, anual pierderi calculate la circa 3 milioane de lei, a declarat, miercuri, Adrian Bodea, președintele grupului Adrem Invest care controlează firmele de termoficare sucevene Bioenergy și Thermonet.
El a spus într-o conferință de presă că Thermonet a avut de acoperit, anul trecut, pierderi din sistem de circa 4 milioane de lei, iar acoperirea lor este cea mai mare investiție făcută de firma de transport și distribuție a agentului termic.
Bodea a subliniat că Thermonet va realiza în cursul acestui an noi investiții de 1,2 milioane de lei în sistemul de termoficare, dar că a propus municipalității un proiect de investiții în construcția unei noi stații de pompare și a unei noi conducte de transport a agentului termic de la CET la CT 2, actuala fiind responsabilă de 10 la sută din pierderi.
„Din punct de vedere contractual, aceste două elemente trebuiau să fie deja concesionate Thermonet și ele nu sunt, fiind un litigiu între Primărie și Termica”, a spus Bodea.
El a arătat că pentru a veni în sprijinul municipalității, dar și pentru eficientizarea sistemului de termoficare al municipiului, Thermonet își propune să facă o investiție din fonduri proprii care apoi să fie predată municipalității, fie prin vânzare, fie prin închiriere pentru realizarea unei noi stații de pompare dimensionată la actualele capacități, dar și pentru o nouă conductă.
Bodea a spus că, potrivit calculelor firmei, costul cu noua stație de pompare se ridică la 2 milioane de euro, iar pentru conductă la 1,7 milioane de euro.
El a menționat că suma cerută de Termica de la Primăria Suceava pentru a vinde actuala stație de pompare și conducta de transport a energiei termice se ridică la aproape 10 milioane de euro, în timp ce municipalitatea consideră că trebuie achiziționate la prețul de inventar.
Bodea a mai declarat că, în prezent, pierderile generate în sistem de actuala stație de pompare sunt de circa 200.000 de lei lunar, iar cele ale conductei de transport reprezintă 700.000 de lei pe an.
El consideră că o investiție nouă ar fi de dorit pentru a se evita pierderile actuale, dar că așteaptă ca municipalitatea să ia o decizie în acest sens.
„Am prezentat Primăriei această soluție. Urmează să se găsească și calea legală”, a spus Bodea.
Intră acum și în grupul de