Intră acum și în grupul de
Dramaturgul Matei Vişniec a lansat, luni, la Suceava propunerea ca spectacole realizate de Teatrul municipal sucevean să fie incluse în programului manifestărilor ce vor fi organizate în cadrul Sezonului cultural încrucișat, proiect comun prin care se va marca, în Franța și în România, Centenarul creării României moderne, 1918 – 2018, dar şi să poată fi prezentate în oraşul francez Laval, înfrăţit cu Suceava.
Vişniec a declarat într-o conferinţă de presă organizată la teatrul municipal că în 2018 va fi sărbătorită crearea României Mari şi Unite, iar în cadrul proiectului comun România –Franţa, Sezonului cultural încrucişat, propune includerea unor spectacole ale Teatrului Municipal “Matei Vişniec” în programul manifestărilor dedicate marcării acestui eveniment.
“Anul viitor, veţi remarca că noi am început cu un an înainte o anumită acţiune, vom sărbători crearea României unitare. Cu Franţa avem un program foarte interesant, o stagiune culturală comună. Eu am dublă naţionalitate, sunt francez şi sunt român. Aş vrea să găsim un loc în acest program pentru Teatrul municipal din Suceava. În cadrul acestui program, această stagiune culturală franco-română, care va marca 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Versailles, de la crearea României Unite şi Mari şi Moderne, putem propune o participare, cu atât mai mult, cu cât de 30 de ani colaborez cu Institutul Cultural Român de la Paris, acolo există deschidere. Într-o zi am putea juca o piesă la Paris, în faţa unui public fracofon, francofil, românofon, românofil şi să mergem şi în oraşul care este înfrăţit cu Suceava, Laval. Înfrăţire, înfrăţire, dar să mai prezentăm şi ce avem mai bun. Sunt sigur că acest program se poate face cu ceea ce cunosc eu în spaţiul francez, mai putem juca şi în alte zone”, a spus Vişniec.
El a subliniat că la prima ediţie a manifestării Zilele Teatrului Municipal “Matei Vişniec” Suceava a propus şi a găsit şi deschidere din partea organizatorilor pentru participarea Teatrului Satiricus din Chişinău la Suceava.
“Republica Moldova este într-o situaţie complicată, dar cultura este o ecuaţie onestă şi directă. Teatrul Satiricus este în această săptămână aici, pentru că deja prefigurăm o sărbătoare în comun a României şi Moldovei legată de Marea Unire. Anul viitor, vorm face şi mai multă prezenţă moldovenească şi mai mult teatru din Republica Moldova ar trebui să fie mai vizibil aici, la noi, după cum ei vor să facă un Festival “Matei Vişniec” acolo. Aş mai spune că România devine tot mai vizibilă pe plan european din două motive: această stagiune comună, iar la începutul anului 2019 România preia preşedinţia Uniunii Europene, o altă bună ocazie să propune circulaţie culturală de aici, de la Suceava, pentru că Europa este, în mare măsură, şi o Europă a regiunilor, care-şi caută identitatea. Europa stimulează identitatea regională. Noi nu am avut statutul de Capitală culturală europeană, o să-l avem, eu cred că încă în cursul vieţii noastre. Bucovina, Suceava, şi cu ce este în jur, reprezintă, în continuare, o candidatură extraordinară pentru statutul de Capitală culturală europeană, pentru că are tot ce trebuie, cultură transfrontalieră, tradiţie pluriculturală, mai multe limbi care s-au forjat, mai multe culturi care s-au forjat aici, totul e să le punem în valoare”, a explicat dramaturgul Matei Vişniec.
La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Erwin Simsesohn a dat asigurări dramaturgului Matei Vişniec că atât Sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, cât şi proiectul Sezonul cultural încrucişat România-Franţa sunt prioritare pentru acest minister, acestea făcând parte din programul de guvernare, iar propunerile lansate la Suceava vor fi discutate cu cei care se ocupă de derularea proiectelor, pentru a lua legătura cu instituţia din Suceava şi cu Primăria şi pentru a se vedea în ce măsură Teatrul Municipal din Suceava poate intra cu un proiect în cadrul programului Sezonul cultural încrucişat România-Franţa.
(Liliana Bujdei)
Intră acum și în grupul de