Intră acum și în grupul de
Angajaţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava au declanşat, marţi, un protest spontan în intervalul orar 11,00-13,00, fiind nemulţumiţi de nivelul actual al salarizării şi de faptul că nu au fost soluţionate nici până acum revendicările salariaţilor transmise Ministerului Mediului de către Federaţia Sindicatelor Unite din Mediu, această formă de protest fiind ultima înaintea deschiderii conflictului de muncă în sistemul pentru protecţia mediului.
Reprezentantul protestatarilor, Elena Cristina Cojocaru, a declarat, marţi, pentru NewsBucovina, că acesta este ultimul protest al angajaţilor APM înaintea deschiderii conflictului de muncă, urmând ca la jumătatea lunii iunie să fie declanşată greva generală.
Cojocaru a spus că, în cursul zilei de marţi, reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Unite din Mediu vor depune la Ministerul Mediului şi la Ministerul Consultării Publice şi Dialogului Social documentele în vederea înregistrării conflictului de muncă.
“Cu toate că Federaţia Sindicatelor Unite din Mediu a avut o atitudine pro-activă şi a încercat să sensibilizeze atât liderii politici, cât şi decidenţii din Guvern, nici la ora actuală nu s-a întâmplat nimic, în sensul că suntem tergiversaţi sau mai bine zis amăgiţi că ni se vor creşte salariile începând cu ianuarie 2018. Se purtau discuţii că vor fi crescute salariile acum, din iulie, dar lucrul acesta este nesigur, pentru că în momentul în care va fi promulgată Legea salarizării unitare, lege care spune că până în ianuarie 2018 vor fi menţinute salariile din luna martie 2017, rămânem cu salariile pe care le avem la ora actuală”, a spus Cojocaru.
Ea a precizat că, în prezent, un referent superior din cadrul APM Suceava are un salariu net de 1333 de lei pe lună, un consilier asistent-1168 de lei, iar un consilier superior cu 25 de ani de vechime în muncă- 2214 lei.
“Subliniem faptul că suntem funcţionari publici şi că nu avem dreptul să desfăşurăm alte activităţi din care să obţinem alte venituri şi, prin urmare, trebuie să ne rezumăm la aceste venituri”, a explicat Cojocaru.
Reprezentantul protestatarilor APM Suceava a menţionat că angajaţii din acest domeniu au o specializare complexă, ce presupune şi o pregătire profesională continuă.
“La ora actuală, foarte mulţi colegi din Agenţiile de Protecţia Mediului părăsesc sistemul nemulţumiţi de salarii şi văzând că nu există nici o speranţă ca aceste salarii să crească, iar toate atribuţiile lor se deleagă şi noi suntem supraîncărcaţi cu atribuţiile pe care le preluăm de la ei. Nu suntem plătiţi pentru aceste lucruri, eventual ni se dau zile libere, lucru care, să spunem drept, nu ne încălzeşte cu nimic”, a spus Cojocaru adăugând că alte categorii de funcţionari publici au beneficiat de creşteri salariale încă din anul 2016, unele salarii fiind majorate şi de două ori şi jumătate, în timp ce angajaţii APM, care sunt şi ei funcţionari publici, au rămas la acelaşi nivel al salarizării, “ceea ce nu e normal”.
Într-un comunicat de presă al Federaţiei Sindicatelor Unite din Mediu se precizează că în condiţiile în care în urma protestelor anterioare din 14 şi 21 martie, precum şi din 27 aprilie 2017, “nu a existat nici o reacţie de susţinere” din partea Ministerelor, Guvernului, factorilor politici privind eliminarea discriminării angajaţilor din Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului şi din Agenţiile Judeţene pentru Protecţia Mediului, dar şi în lipsa unui răspuns la solicitările federaţiei, s-a luat decizia declanşării conflictului de muncă, iar în cursul zilei de marţi, când au loc proteste spontane în mai multe Agenţii Judeţene pentru Protecţia Mediului şi în Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, urmează să fie înregistrat conflictul de muncă la Ministerul Mediului şi la Ministerul Consultării Publice şi Dialogului Social.
(Liliana Bujdei)
Intră acum și în grupul de