Intră acum și în grupul de
O echipă de cercetători de la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava a fost distinsă cu Marele premiu al Salonului EUROINVENT 2017 ce s-a desfășurat în perioada 25 – 27 mai 2017, la Palatul Culturii din Iași.
Potrivit unui comunicat al Universității Suceava, doctoranzi și cadre didactice din cadrul Departamentului de Electrotehnică al Facultății de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor au participat cu 13 invenții, nouă fiind premiate cu medalii de aur, o invenție cu medalie de argint, iar alte două invenții au fost recompensate cu medalii de bronz. Totodată, Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava a obținut și patru premii speciale.
Pe întreaga perioadă de desfășurare a salonului lucrările au fost prezentate juriului și celor interesați de către șef lucrări. dr. ing. Contantin Ungureanu, Dr. ing. Ilie Nițan, Drd. ing. Adrian Romanescu și profesor universitar dr. ing. Dan Milici.
Astfel, Marele Premiu al Salonului EUROINVENT 2017 a fost decernat unui grup de doctoranzi și cadre didactice din cadrul FIESC, pentru prototipul ACTUATOR HELIOTERMIC, aparținând echipei Adrian Romanescu, Mihaela Poienar, Ovidiu Tanța, Ilie Nițan, Elena Olariu și Dorel Cernomazu.
„În urma jurizării celor 13 invenții participante, au fost obținute diplome și medalii Euroinvent, după cum urmează: 9 medalii de aur, 1 medalie de argint și 2 medalii de bronz”, au precizat reprezentații USV.
Conform sursei citate, medalii de aur au fost acordate pentru următoarele invenții: „Micropompă electrochimică”; „Micropompă electromecanică pentru vid și presiune”; „Releu de gaze”; „Actuator heliotermic cu bimetal; atand de încercare”; „Actuator heliotermic cu bandă bimetalică”; „Actuator liniar cu bimetal”; „Actuator heliotermic”; „Actuator solar”.
De asemenea, o medalie de argint a fost acordată pentru proiectul „Actuator solar”, iar două medalii de bronz au fost oferite pentru proiectele „Releu de gaz pentru transformatoarele electrice de putere” și pentru „Actuator heliotermic”.
Mai mult, din partea Rectorului Universității Tehnice a Moldovei a fost acordată Medalia de aur pentru „Micropompa electromecanică”, autori fiind Dumitru Cernușcă, Valentin Popa, Adrian Graur, Mihaela Poienar, Dan Milici, Ilie Nițan.
O altă medalie de aur a fost acordată din partea Rectorului Universității din Craiova pentru „Actuator heliotermic cu bandă bimetalică”, autori fiind Adrian Romanescu, Dumitru Cernușcă, Sergiu Pața, Mihai Cenușă, Mihaela Poienar, Elena Olariu, Constantin Ungureanu, Ilie Nițan, Dan Milici.
De asemenea, din partea Rectorului Universității Politehnica din București au fost înmânate Cupa și Premiul de originalitate pentru „Actuator solar”, avându-i ca autori pe Dorel Cernomazu, Leon Mandici, Adrian Graur, Nicolae Sorea, Ilie Nițan, Dan Milici, Mariana Milici, Mihai Rață, Cristina Prodan, Ilie Romaniuc, Corneliu Buzduga.
Pentru proiectul „Actuator solar” Directorul General al Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci a acordat Premiul Special OSIM, autori fiind Nicolae Sorea, Ilie Nițan, Iulian Baciu, Corneliu Buzduga, Elena Olariu, Ilie Romaniuc, Dorel Cernomazu.
Potrivit USV, ediția din acest an a Salonului EUROINVENT a avut cea mai numeroasă participare internațională de până acum, înscriindu-se cercetători din Croația, Egipt, Indonezia, Portugalia, Iran, Irak, Malaezia, Polonia, Spania, Coreea, Turcia, Taiwan, Qatar, Statele Unite ale Americii, Macedonia, Marea Britanie etc.
De asemenea, la EUROINVENT au mai participat Universitatea Politehnica București, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu, Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” Iași și Universitatea din Craiova.
(Mihaela Tcaciuc)
Intră acum și în grupul de