Intră acum și în grupul de
În Cetatea de Scaun a Sucevei a avut loc, duminică după-amiază, deschiderea oficială a primei ediții a Programului Ștefanian care evocă viața și realizările domnitorului Moldovei Ștefan cel Mare și Sfânt. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean și Muzeul Bucovinei și se desfășoară până pe 2 iulie, când se sărbătorește Sf. Ștefan cel Mare.
Prima ediție a „Festivalului Internațional Ștefanian” a avut deschiderea oficială în curtea interioară a Cetății de Scaun a Sucevei, la eveniment luând parte invitați din țară și străinătate, gazde fiind președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, și directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu.
În deschidere, inițiatorul Programului Ștefanian, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a transmis un mesaj de bun venit oaspeților din țară și străinătate, arătând că „Programul Ștefanian” trebuie „să fie ținut în fiecare an, sub onoarea unui adevărat jurământ” peste care și-a pus pecetea Consiliul Județan Suceava.
Ulterior, au fost rostite soliile de la Hotin și Cetatea Albă, din Ucraina, de la Soroca, din Republica Moldova, dar și cele din Botoșani, Iași, Neamț, Bacău, Vaslui, Bistrița-Năsăud și Alba Iulia, localități în care există monumente ștefaniene. Reprezentații autorităților partenere proiectului inițiat de președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, au primit din partea acestuia și a directorului Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, câte o sticlă cu Vinul Domnesc al Cetății Sucevei, o machetă a mănăstirii Voroneț, o statuetă cu domnitorul Ștefan cel Mare, precum și o pecete a Moldovei.
„Suntem mândri să creăm aceste evenimente pentru acest atlet al lui Hristos, apărător al creștinătății, care aproape jumătate de secol a domnit”, a spus Gheorghe Flutur, mulțumind tuturor oaspeților pentru prezența în cadrul evenimentului.
Mai mult, președintele Consiliului Județean Suceava a arătat că în broșura „Programului Ștefanian” a propus înființarea unui traseu turistic, „Drumul lui Ștefan cel Mare”, care să includă toate ctitoriile marelui domnitor, punctul final fiind Mănăstirea Putna.
„Daca ne uităm în cronici, sunt 34 de mănăstiri și biserici domnești și boierești, 13 cetăți și 6 curți. Au fost foarte multe ctitorii. Eu cred că de la acest microfon, pot lua acest angajament și cred că și colegii sunt de acord să inițiem traseul turistic „Drumul lui Ștefan cel Mare”, a precizat Gheorghe Flutur.
El a mai arătat că pe acest traseu vor trebui montate indicatoare, astfel încât turiștii să poată ajunge către monumentele ctitorii ale domnitorului.
Totodată, președintele Consiliului Județean Suceava a subliniat că pe 2 iulie, de la ora 9, la Mănăstirea Putna, va avea loc slujba de pomenire a domnitorului Moldovei Ștefan cel Mare și Sfânt, ocazie cu care pelerini vor parcurge pe jos, călare, pe biciclete sau motociclete traseul de la Suceava la Putna.
(Mihaela Tcaciuc)
Intră acum și în grupul de