Intră acum și în grupul de
Manastirea Putna este gazda celei de-a 7-a editii a Olimpiadei Interjudetene de Religie la care participa 130 de elevi, însotiti de 40 de profesori si inspectori scolari din 13 judete ale tarii. Preotul prof. inspector scolar de religie din cadrul ISJ Suceava, Gheorghe Hostiuc, a precizat marti, într-o conferinta de presa, ca aceasta olimpiada suplineste olimpiada nationala, care de fapt se adreseaza doar seminariilor teologice. „Aceasta olimpiada se adreseaza elevilor din clasele V-XII, care au ore de religie. Am tinut sa participe câti mai multi elevi din judete, pentru ca acestia sa cunoasca atât trecutul istoric, cât si cel religios al domnitorilor si stramosilor ce ne-au aparat si ne-au lasat în Moldova salba de manastiri, comori inestimabile ale spiritualitatii poporului român”, a declarat preotul Hostiuc.
Concursul va avea loc în perioada 5-7 iunie, în acest interval celor prezenti, Manastirea Putna oferindu-le cazare si masa gratuita. „Am tinut ca olimpiada sa înceapa de Înaltare, când este si Ziua eroilor, pentru a aduce participantii la mormântul lui Stefan cel Mare, care este simbolul eroismului pentru moldoveni”, a spus inspectorul de religie.
Organizatorii acestei olimpiade sunt Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor, Manastirile Putna si Sihastria Putnei, ISJ Suceava, Scoala „Stefan cel Mare” Putna, Protopopiatele Suceava, Radauti, Falticeni si Câmpulung Moldovenesc si Parohiile Ciumârna si Pâraie – Malini.
Dupa sustinerea olimpiadei, ce consta într-o proba scrisa, vineri dupa-amiaza, participantii vor vizita Muzeul Manastirii Putna, pestera Sf. Daniil Sihastru si Manastirea Sihastria Putnei.
A doua zi vor avea parte de un program artistic de datini si obiceiuri ale bucovinenilor, prezentat de elevi din Radauti si Putna, dupa care va avea loc premierea concurentilor.
Editia anterioara a fost gazduita de Manastirea Gheorghiteni, din Dorna Candreni, aflata sub patronajul Arhiepiscopiei Tomisului.
Intră acum și în grupul de