Intră acum și în grupul de
Doi tineri chirurgi, colegi de generaţie, Cătălina Aldea şi Denis Baican, profesează în Compartimentul de Chirurgie Toracică, ei optând pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, întrucât este un spital monobloc, modern şi cu dotări la standarde ridicate, care le oferă oportunitatea de a se dezvolta din punct de vedere profesional.
Directorul medical al SJU Suceava, medicul primar Doina Elena Motan Ganea, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că în cadrul Secţiei de Chirurgie Generală există un Compartiment de Chirurgie Toracică rămas “descoperit” după plecarea unui medic specializat în acest domeniu.
Ea a spus că acest compartiment va fi efectiv funcţional începând cu luna iulie, iar în cadrul acestuia vor profesa medicii Cătălina Aldea şi Denis Baican, evidenţiind oportunitatea de a avea în echipa interdisciplinară complexă a spitalului sucevean pe cei doi tineri specialişti în chirurgia toracică.
Medicul Doina Elena Motan Ganea a explicat că spitalul sucevean are profil de spital judeţean de urgenţă, clasificat la nivelul 2A de competenţă, unde cazurile de politraumă sunt foarte frecvente, iar din cauza lipsei unui medic specializat în chirurgia toracică din echipa complexă interdisciplinară s-au creat “probleme de abordare” în cazurile de politraumă.
“Pe de altă parte, din punct de vedere oncologic, eram în dificultate pe aspectul şi de confirmare a cazurilor suspecte de neoplasm bronho-pulmonar şi de tratament. O parte din patologia tumorală se diagnostica cu frecvenţa impusă de competenţa unui singur medic la Secţia de Pneumologie de a efectua bronhoscopii, respectiv doamna doctor Liliana Merchea, dar care, evident, că la nivel de judeţ, cu o patologie care din punct de vedere epidemiologic este de top în judeţul Suceava, mă refer la cancerul bronho-pulmonar, care vizează ambele sexe, era insuficient sau, de cele mai multe ori, se limita la o confirmare doar citologică a unui aspirat bronşic, neputându-se preleva, în condiţii de siguranţă pentru pacient, produs de biopsie din tumoră, ceea ce crea un foarte mare handicap pentru planul terapeutic al pacientului, întrucât, la ora actuală, vorbim de personalizarea tratamentului oncologic şi în cancerul bronho-pulmonar, unde forma histopatologică este esenţială pentru abordarea din punct de vedere chimio-terapic a tratamentului, ca să nu mai vorbim de teste imuno-histo-chimice, care se pot face la Suceava, de cele genetice în care avem stabilite colaborări cu laboratoare din străinătate, pentru a putea ţinti cu cel mai bun tratament planul terapeutic al pacientului”, a explicat medicul sucevean.
Ea a precizat că în lipsa unui specialist în chirurgie toracică pacienţii suceveni trebuiau trimişi în centre extrateritoriale, Spitalul de Pneumologie Iaşi şi Institutul “Marius Nasta” Bucureşti, pentru confirmarea diagnosticului sau, eventual, pentru tratamentul chirurgical în cazul pacienţilor cu cancer bronho-pulmonar.
Medicul Cătălina Aldea a declarat, miercuri, în aceeaşi conferinţă de presă, că împreună cu colegul său de generaţie, Denis Baican, doreşte să dezvolte domeniul chirurgiei toracice la SJU Suceava, arătând că au optat pentru acest spital, întrucât este unul monobloc, este modern şi dispune de o dotare la standarde ridicate.
Ea a spus că, deşi sunt la început de drum, îşi doresc să “crească”, să evolueze, să progreseze şi să se dezvolte profesional în acest spital.
Medicul Cătălina Aldea a arătat că, din păcate, în România, chirurgia toracică poate fi practicată doar în clinicile universitare şi în spitalele judeţene de urgenţă, iar numărul posturilor este destul de redus.
“Prin urmare, am considerat că este un loc foarte bun pentru noi să ne desfăşurăm activitatea şi, totodată, să progresăm. Desigur, pe lângă cazuistica de politraumă şi de preponderenţa cancerului bronho-pulmonar semnificativă ca şi patologie în chirurgia toracică, există o altă serie de afecţiuni, afecţiunile pleurale, mediastinale, de perete toracic, esofagiene, pericardice sau chiar diafragmatice pe care noi le putem aborda şi care ne permit intervenţii chirurgicale de la cele de tipul chirurgie toracoscopică sau chirurgie toracică video asistată, până la intervenţiile clasice prin toracotomie, de la biopsii pulmonare, tumorale, rezecţii pulmonare, până la decorticări pleuro-pulmonare, etc”, a explicat Aldea.
Ea şi-a exprimat încrederea că vor avea „o colaborare frumoasă” cu echipa de medici din SJU Suceava, dar şi cu conducerea unităţii.
La rândul său, medicul Denis Baican a mulţumit conducerii SJU Suceava pentru oportunitatea oferită de a putea profesa într-un spital modern subliniind că, împreună cu colega sa, va face tot posibilul pentru a dezvolta această ramură a chirurgiei toracice la Suceava.
Cei doi medici au declarat că sunt colegi de generaţie, absolvind cursurile Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie “ Gr.T. Popa” Iaşi, iar după terminarea facultăţii au efectuat rezidenţiatul în specialitatea chirurgie toracică tot la Iaşi, sub coordonarea conf.univ.dr. Cristina Grigorescu.
Ei au avut stagii de pregătire în Franţa, medicul Cătălina Aldea urmând timp de şase luni un stagiu de pregătire în domeniul chirurgiei generale şi vasculare, iar medicul Denis Baican a urmat un stadiu de pregătire în domeniul chirurgiei vasculare şi toracice de un an şi jumătate.
De precizat este că acest Compartiment de Chirurgie Toracică din cadrul Secţiei de Chirurgie Generală are o capacitate de şase paturi.
(Liliana Bujdei)
Intră acum și în grupul de