Intră acum și în grupul de
Suedia – Spania 1 – 2
Daca deznodamântul Grupei C se amâna doar pentru a doua echipa calificata, Olanda jucând în sferturi de pe locul întâi, orice s-ar întâmpla în ultima etapa, în grupa D situatia este identica. În prima partida a zilei de sâmbata, la Innsbruck s-au înfruntat Spania si Suedia, învingatoarele din prima runda. Ibericii veneau dupa un 4-1 administrat Rusiei, în timp ce scandinavii intrau pe teren aureolati de victoria cu 2-0 în fata campioanei europene en-titre, Grecia.
Practic, partida putea sa decida ocupanta primului loc si, implicit, formatia care va întâlni, în sferturile de finala, ocupanta pozitiei a doua din grupa noastra. Speram noi – România.
Spania a început mai bine partida, iar în minutul 15, Torres înscrie de la sase metri, cu talpa, practic, fructificând mingea primita de pe partea stânga, de la Silva. Dupa numai doua minute, scandinavii au ocazia egalarii, dar veteranul Henrik Larsson reuseste doar un gol turcesc, mingea sutata de el de pe partea dreapta, la firul ierbii, întâlnind plasa laterala.
Situatia se va echilibra pe tabela în minutul 34, când Ibrahimovic preia în careu si apoi fructifica din apropiere o minge primita de la Stoor. Pâna la pauza, chiar în ultimul minut, se petrece o faza extrem de controversata: Silva cade în careu, împins de Elmander, dar batavul Vink nu acorda penalti.
Repriza a doua începe la fel, cu Spania care are o posesie mai buna. Suedia se apara calm si încearca sa profite de orice greseala. Dar pe teren nu se mai afla autorul golului egalizator, Zlatan Ibrahimovic, înlocuit cu Rosenberg. Ibericii a o sansa imensa în minutul 63. Isaksson se arunca la sacrificiul si îl blocheaza pe David Villa la trei metri. Mingea ajunge la Fernando Torres care reia spre poarta. Aparatorul buturilor suedeze este la pamânt, dar mingea loveste un fundas si iese în corner. Miza meciului afecteaza spectacolul. Spania nu mai straluceste ca în partida cu Rusia. Dar Senna expediaza un sut puternic si este pe punctul de a-si readuce echipa în avantaj în minutul 68. Isaksson este însa într-o zi mare. Spaniolii domina, suedezii nu se lasa. Dar nu mai au forta sa si atace decisiv. Se baricadeaza în aparare si încearca sa reziste. Elevii lui Aragones sunt în criza de idei. Alearga, domina, dar nu gasesc atacul decisiv. Mai suteaza Fernando Torres în minutul 88, prea slab pentru a-l învinge pe Isaksson. Suedezii redescopera atacul. Nu mai pot nici ei sa se concentreze. Ljungberg are sansa sutului si trage ca în curtea scolii, Rosenberg se complica în careul advers… Lovitura de teatru vine în ultimul minut de prelungire. Villa profita de greselile lui Mellberg si Hansson si îl învinge pe Isaksson. Suedia – Spania 1-2. Ibericii sunt în frunte. Spania este a patra echipa calificata în sferturi, alaturi de Portugalia, Croatia si Olanda.
SUEDIA 1 – 2 SPANIA
Ibrahimovici (34) Torres (15)
David Villa (90+2)
Suedia: Isaksson – Stoor, Mellberg, Hansson, M. Nilsson – Emander, D. Andersoon, Svensson, Ljungberg – Ibrahimovic, H. Larsson. Antrenor: Lars Lagerback
Au mai intrat: Rosenberg, Kallstrom, S. Larsson
Spania: Casillas – Ramos, Puyol, Marchena, Capdevila – Iniesta, Xavi, Senna, David Silva – David Villa, Torres. Antrenor: Luis Aragones
Au mai intrat: Albiol, Fabregas, Cazorla
Arbitru: Pieter Vink (Olanda)
Stadion: „Tivoli Neu” – Innsbruck
Rusia pastreaza sanse de calificare
Grecia – Rusia 0 – 1
Ultimul meci din cadrul celei de-a doua etape a fazei grupelor, a aratat înca o data ca tactica apararii în masa este una extrem de paguboasa la acest turneu final. Cel putin pentru Grecia, care s-a vazut învinsa din nou, la cea de-a doua partida pe care elevii lui Otto Rehhagel au disputat-o în Grupa D. Si de data aceasta, cu propriile arme. Rusii au profitat de gafa monumentala a lui Nikopolidis, reusind sa se impuna într-un meci care le da sperante la o calificare în sferturile de finala.
Prima repriza a debutat cu un joc destul de prudent, parca prea închis pentru miza partidei. Atât rusii, cât si grecii, au fragmentat primele zece minute prin faulturi tactice, iar centrarile înalte nu au avut sorti de izbânda. Abia în minutul 14, Pavlicenko a reluat din interiorul careului, Nikopolidis respingând fara prea mari probleme. Peste alte doua minute, grecii au cerut cu disperare penalti, la patrunderea lui Liberopoulos, dar centralul Rosetti a vazut bine si nu a acordat nimic. Imediat faza s-a repetat la poarta cealalta, hentul din careul Greciei fiind salvat de tusier, care a oprit jocul pe motiv de ofsaid. Elenii au raspuns în minutul 20, la centrarea înselatoare a lui Basinas, Semsov fiind la un pas de autogol. Dupa alte 13 minute în care niciuna dintre echipe nu s-a omorât cu firea, elevii lui Guus Hiddink au înfipt cutitul în spatele campioanei en-titre. De fapt, Nikopolidis a fost cel care si-a îngropat echipa, la o iesire total hazardata. Portarul a urmarit un balon catre linia de aut de poarta, dar Semak a fost genial, reluând pe spate pâna la Zirianov, care a îndeplinit o formalitate în fata buturilor neaparate. Golul le-a dat aripi slavilor, ca acestia sa continue asediul asupra careului advers. Însa, suturile lui Pavliucenko (35) si Bilialetdinov (39) nu si-au atins tinta, iar ofensiva purtata de Karagounis si Kyrgiakos nu a fost nici ea la înaltime.
Dupa iesirea de la cabine, în minutul 47, grecii au trecut pe lânga o ocazie uriasa de a egala. Karagounis a trimis o pasa în careul rus, iar Charisteas nu a realizat ca este într-o pozite exceptionala, pasându-i efectiv portarului Akinfeev. Raspunsul a venit prin Pavliucenko, care a fost în centrul atacului la doua faze importante ale Rusiei. Atacantul rus nu a reusit sa îsi treaca numele pe tabela, el fiind copiat de Ignasevici în minutul 49. Karagounis si Charisteas l-au pus din nou la încercare pe Akinfeev, patru minute mai târziu, obtinând doar lovitura de la colt. Bilialetdinov putea profita si el de o actiune periculoasa creata de rusi, dar sutul sau din minutul 57 s-a scurs pe lânga poarta lui Nikopolidis.
Meciul s-a transformat apoi într-unul destul de dur, barbatesc, promovat de ambele parti, însa a fost lipsit de faze importante, mai ales din cauza faulturilor dese, jucatorii scapând ca prin urechile acului de accidentari. Charisteas a reluat cu capul o lovitura de la coltul terenului, în minutul 68, dar balonul nu a fost trimis cu putere, astfel ca Akinfeev a retinut pe linia portii. Grecii au visat frumos pe final, în minutul 86, atunci când au reusit sa înscrie, dar tusierul a ridicat steagul pentru ofsaid. Pavliucenko a ratat si el incredibil în ultimul minut de prelungiri. Fotbalistul nu a fost foarte afectat, caci fluierul arbitrului le-a adus rusilor cele trei puncte mult asteptate. Nu la fel se poate spune despre greci, care au parasit terenul cu capul în pamânt, si, totodata, competitia care i-a încoronat acum patru ani.
GRECIA 0 – 1 RUSIA
Zirianov (33)
GRECIA: Nikopolidis – Seitaridis, Dellas, Kyrgiakos, Torosidis – Katsouranis, Basinas, Patsatzoglu – Charisteas, Liberopoulos, Amanatidis. Antrenor: Otto Rehhagel.
Au mai intrat: Karagounis, Giannakopoulos, Gekas
RUSIA: Akinfeev – Aniukov, Kolodin, Ignasevici, Jirkov – Torbinski, Zirianov, Semak, Semsov, Bilialetdinov – Pavliucenko. Antrenor: Guus Hiddink.
Au mai intrat: V. Berezutki, Saenko
Arbitri: Roberto Rosetti (Italia)
Stadion: “Wals-Siezenheim” – Salzburg
Intră acum și în grupul de