Intră acum și în grupul de
Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, susține realizarea autostrăzii A8, Ungheni – Iaşi-Târgu Mureş, și în acest sens el a semnat un document prin care se alătură inițiativei civice „Împreună pentru A8”.
„Avem obligația față de generațiile viitoare să ne batem pentru aprobarea şi realizarea acestui proiect”, a spus Ion Lungu.
El a menționat că municipalitatea suceveană va avea reprezentanți, în perioada 8-10 septembrie 2017, la evenimentul organizat pe distanța Iaşi-Târgu Mureş, sub sloganul „Împreună pentru A8, Iași-Târgu Mureș”.
„Este clar că Moldova este izolată. Vin și ne dau lecții alții de afară, de prin vest, de pe la Arad, Oradea, oameni vrednici, dar ei au problema infrastructurii rezolvată. Noi dacă am avea problema infrastructurii rezolvată, sunt convins că se vor mișca cu totul altfel lucrurile în mediul de afaceri, chiar și în zona turismului”, a menționat primarul Sucevei.
Conform inițiatorilor campaniei „Împreună pentru A8”, Centenarul „Marii Uniri” care va fi sărbătorit la 1 decembrie 2018 trebuie să găsească Moldova într-un proces de dezvoltare economică, ce poate fi realizat doar cu ajutorul unor proiecte de infrastructură.
„Cel mai important dintre acestea este autostrada Ungheni – Iași – Tg. Mureș, proiect ce va crea o conexiune economică între cele trei regiuni istorice românești – Basarabia, Moldova, Transilvania – și Uniunea Europeană. Din aceste considerente istorice, această investiție am putea să o denumim <<Autostrada Centenarului Marii Uniri>>”, au precizat inițiatorii.
De menționat este că inițiativa civică „Împreună pentru A8” are și sprijinul președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.
Inițiativa ”Împreună pentru A8: Ungheni – Iași – Tg Mureș” urmează să organizeze în perioada 8-10 septembrie ample acțiuni prin care participanții vor lua atitudine față de promisiunile încălcate în repetate rânduri de guvernanți și politicieni, referitoare la începerea lucrărilor la autostrada A8 (Ungheni – Iași – Tg Mureș).
Acțiunea este una de anvergură și presupune deplasarea cu mijloace motorizate, în coloană, pe ruta Ungheni – Iași – Tg Mureș, cu opriri în principalele localități de pe traseu și cu organizarea de conferințe de presă la Iași și Tg. Mureș, precum și a unui spectacol artistic în Piața Unirii, în data de 8 septembrie. La marș vor lua parte, după estimările prezente, un autocar și un număr însemnat de autoturisme și motociclete.
Prin organizarea acestui eveniment grupul de inițiativă de la Iași, format din persoane responsabile, reprezentând mai multe categorii sociale și intelectuale, își propune să atragă cât mai mulți oameni interesați de dezvoltarea zonei Moldovei. De asemenea, organizatorii invită populația română și maghiară din Harghita și Mureș să se alăture demersului, în realizarea acestui proiect comun, care este benefic pentru toată țara, dat fiind că Moldova și cele două județe din Transilvania, Harghita și Mureș, reprezintă aproximativ 25% din populația țării.
„Evenimentul se dorește a fi un mod inedit, dar și pragmatic de a atrage atenția autorităților că sărbătorirea Centenarului Marii Unirii, la 1 Decembrie 2018, ar trebui să însemne mai mult decât organizarea de concerte, depunerea de coroane, defilare și exerciții de imagine și că este imperativ ca ea să implice demararea lucrărilor de construcție la această autostradă, singurul lucru care poate rămâne mărturie a progresului, peste alte veacuri, pentru generațiile viitoare. Concret, inițiatorii acestei acțiuni civice consideră că Centenarul Marii Uniri ar trebui sărbătorit în 2018 prin semnarea contractelor de atribuire pentru cele trei tronsoane ale autostrăzii A8. În acest sens, acțiunea de la începutul lunii septembrie va implica și sensibilizarea autorităților locale din localitățile direct interesate de construcția autostrăzii A8, prin semnarea unor contracte și a unor adeziuni de susținere a demersurilor demarate de grupul de inițiativă de la Iași, ce implică asumarea unor responsabilități morale și politice în sprijinirea demersurilor de construcție a autostrăzii”, arată inițiatorii.
Organizatorii își doresc ca evenimentul să fie unul cu impact pozitiv, atât asupra populației, cât și asupra autorităților, astfel încât să determine includerea în bugetul pe 2018 a fondurilor necesare demarării autostrăzii. Acesta este primul dintr-o serie de evenimente prin care grupul de acțiune civică de la Iași intenționează să continue demersurile acțiuni ferme, prin care să determine măsuri corecte de gestionare a unui proiect strategic ce privește, în fond, dezvoltarea întregii țări. În acest sens există deja o petiție online, pe care cetățenii sunt invitați să o semneze. De asemenea, autoritățile locale sunt invitate să se alăture inițiativei, pentru că doar împreună se pot face schimbări majore, în bine.
Intră acum și în grupul de