Intră acum și în grupul de
Numarul de candidati promovati la examenul de bacalaureat în judetul Suceava este în crestere, dupa rezolvarea contestatiilor, în conditiile în care si asa judetul Suceava cu o promovabilitate de 98% era oarecum criticat. Dupa rezolvarea contestatiilor la Centrul din judetul Neamt, înca 10 absolventi de liceu din judetul Suceava au luat bacalaureatul în sesiunea recent încheiata. În aceste conditii, numarul candidatilor declarati respinsi a ajuns de la 107 la 97. Dintre picati, 76 au urmat cursurile la zi, 15 la frecventa redusa, iar 6 la seral. În Centrul Regional din Neamt au fost reevaluate peste 1.000 de lucrari de la Suceava. Daca 10 candidati au reusit sa promoveze examenul dupa solutionarea contestatiilor, în alte 50 de cazuri a scazut numarul absolventilor cu medii cuprinse între 8 si 10.
Potrivit datelor finale comunicate de ISJ Suceava, 2.598 de absolventi suceveni au obtinut medii între 9 si 10, cu 29 mai putini decât în prima faza, iar 2.639 fata de 2.660 între 8 si 9.
Medii între 7 si 8 au obtinut 1.145 de candidati, cu doi în plus, în timp ce numarul candidatilor cu medii între 6 si 7 a ramas acelasi – 155.
Cinci absolventi din judet au încheiat bacalaureatul cu 10.
Faptul ca promovabilitatea de 98 la suta la examenul de bacalaureat a plasat judetul Suceava în topul clasamentului în tara, a dat nastere la o serie de comentarii. Seful ISJ Suceava, prof. Petru Carcalete, a declarat marti, în cadrul unei conferinte de presa, ca la Suceava se face o selectie riguroasa a elevilor, astfel ca reusesc sa termine liceul doar cei mai buni. „Din analiza facuta la nivelul judetului, se constata ca din cei care urmeaza liceul pe ruta progresiva, numai 63% termina liceul. Prin urmare, în cei 4-5 ani cât dureaza liceul, exista o selectie a acestor elevi si atunci e foarte clar ca cei care termina liceul au un nivel de pregatire extrem de ridicat”, a afirmat Petru Carcalete.
Acesta considera ca procentul de promovare de la Suceava se încadreaza “în limitele normalului”, judetul aflându-se ani la rândul printre primele clasate, ideea fiind aceea ca la Suceava „se face carte”. Mai trebuie precizat ca în fiecare an, comisii din cadrul MEdCT au verificat prin sondaj corectitudinea cu care au fost notate lucrarile, nefiind constatate nereguli.
Petru Carcalete a mai adaugat ca anul acesta se constata „o usoara deplasare spre note mai mari”. Explicatia data de acesta este aceea ca : ”La noi în judet exista licee vocationale, unde studiaza si elevi din alte judete si unde exista o selectie extrem de severa din clasa a IX-a, ma refer la liceul militar, silvic, de arta, sportiv. Acesti elevi obtin rezultate deosebite si de aceea are loc aceasta deplasare spre note mai mari. În afara de liceele vocationale, avem si alte licee foarte bune, unde, în clasa a IX-a, ultima medie de intrare e aproape de 9”.
Intră acum și în grupul de