Intră acum și în grupul de
Guvernul a aprobat noua lista de medicamente de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, în sistemul de asigurari sociale de sanatate, a anuntat prim-ministrul Calin Popescu-Tariceanu, se precizeaza într-un comunicat al Biroului de presa al Guvernului.
„Aceasta masura vizeaza în principal cresterea accesului echitabil la medicamente al pacientilor cu sau fara contributie personala. Prin noua lista, care va intra în vigoare începând cu data de 15 iulie 2008, s-a marit în mod substantial numarul medicamentelor compensate”, a precizat prim-ministrul.
Seful Executivului a aratat ca Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, va semna un ordin care va conduce la reducerea pretului de decontare a medicamentelor cu un procent cuprins între 5-12%, în functie de valoarea medicamentelor, a anuntat astazi la sfârsitul sedintei de guvern prim-ministrul Calin Popescu-Tariceanu.
„Trebuie sa subliniez ca prin masurile luate de ministrul Sanatatii, începând din 2006 avem 26% reducere la preturile medicamentelor”, a mai afirmat Seful Executivului. Efortul financiar pentru sustinerea acestei decizii este de 30.000 de miliarde de lei vechi, dintre care 10.000 de miliarde provin din bugetul Ministerului Sanatatii.
La rândul sau, Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a subliniat ca lista medicamentelor compensate n-a mai fost modificata din 2006. Ministrul Nicolaescu a prezentat toate categoriile de medicamente compensate grupate în trei liste, precum si numarul de denumiri comune internationale nou adaugate fiecarei liste în parte:
* Sublista A – medicamente de care beneficiaza asiguratii în tratamentul ambulatoriu în regim de compensare 90% din pretul de referinta. Sublista A este formata doar din medicamente generice si va avea 156 de noi DCI (denumiri comune internationale)-uri fata de 119 câte continea pâna acum.
* Sublista B – medicamente de care beneficiaza asiguratii în tratamentul ambulatoriu, în regim de compensare 50% din pretul de referinta. Sublista B este formata din medicamente originale la care se adauga si unele generice si va avea 216 DCI-uri fata de 148 câte erau pâna acum.
* Sublista C – medicamente pentru boli cronice, în regim de compensare 100% pentru asiguratii si pacientii înscrisi în programele nationale de sanatate. Aceasta lista este divizata în trei sectiuni: Sectiunea C1 – cuprinde DCI-uri de care beneficiaza asiguratii în tratamentul ambulatoriu al unor grupe de boli cronice, în regim de compensare 100% din pretul de referinta, unde cresterea numarului de medicamente nou introduse pe aceasta lista variaza între 30 si 80 la suta, în functie de afectiune; Sectiunea C2 – cuprinde DCI–uri corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii inclusi în programele nationale de sanatate cu scop curativ în tratamentul ambulatoriu si spitalicesc în regim de compensare 100% din pretul de decontare, unde cresterea numarului de medicamente nou introduse pe aceasta sublista variaza între 40 si 125 la suta, în functie de afectiune; si Sectiunea C3 –o lista pe care sunt incluse medicamentele compensate 100% din pretul de referinta, de care beneficiaza copiii pâna la 18 ani, tinerii de la 18 la 26 ani daca sunt elevi, studenti sau ucenici si nu realizeaza venituri, precum si gravide si lehuze, în tratamentul ambulatoriu.
Totodata, Ministrul Sanatatii a precizat ca alaturi de Ordinul referitor la adoptarea noii liste de medicamente compensate, va elibera mâine un al doilea Ordin, referitor la aplicarea de protocoale terapeutice, o masura luata în premiera în România, prin care se încearca eliminarea abuzurilor de orice forma în actul medical.
Intră acum și în grupul de