Intră acum și în grupul de
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, alături de universtăți din Varșovia, Budapesta, Ivano Frankivsk, va deveni membru fondator în Consorțiul universitar ”Collegium Carpathicum” care a fost inițiat la Forumul Economic de la Krynica.
Potrivit unui comunicat al Universității Suceava, în cadrul celui de-al XXVII-lea Forum Economic desfășurat la Krynica-Zdroj – Polonia, în perioada 5-7 septembrie 2017, organizat sub patronajul Parlamentului Poloniei, a avut loc Conferința „Europa Carpatică”, eveniment la care au participat circa 3800 de persoane și care s-a bucurat de prezența președintelui Poloniei, Andrzej Duda, președintele Macedoniei, George Ivanov, președintele Georgiei, Giorgi Margvelasvili, dar și a premierului Poloniei, Beata Szydlo.
La această reuniune, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, singura instituție de învățământ superior din România participantă, a fost reprezentată de prof. univ. dr. Ștefan Puirici, prorector cu imaginea universităţii, relaţii internaţionale şi dezvoltare europeană.
Potrivit acestuia, una dintre principalele teme dezbătute în cadrul conferinței a fost cooperarea științifică a țărilor carpatice și, în acest context, a fost pusă în discuție înființarea Consorțiului Collegium Carpathicum, din care vor face parte, ca membri fondatori: East European State University in Przemysl (Polonia), Universitatea din Varșovia (Polonia), Universitatea Catolică Pazmany Peter din Budapesta (Ungaria), Universitatea din Presov (Slovacia), Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (România), Universitatea Națională Precarpatică „Vasyl Stefanyk” din Ivano-Frankivsk (Ucraina).
Reprezentanții universităților menționate mai sus au convenit ca, înainte de instituirea oficială a Consorțiului și fără a avea încă la dispoziție resursele financiare ce vor fi asigurate prin intermediul unui program al Parlamentului Poloniei, activitatea acestuia să înceapă în semestrul de iarnă al anului academic 2017-2018, stabilindu-și sediul simbolic la fostul Observator Astronomic-Meteorologic antebelic al Universității din Varșovia, situat pe muntele Pop Ivan, în zona Czarnohora, astăzi aflat pe teritoriul Ucrainei, se arată în comunicatul USV.
Primele activităţi vor include schimbul de lectori, specialiști în diverse domenii de interes pentru universitățile din regiunea carpatică, care vor susține cursuri pe parcursul a două zile (minimum 4 ore pe zi). Pe această cale, colegi de la diferite facultăți vor putea împărtăși din experiența lor profesională și științifică în mediile academice din universitățile partenere din Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria, Ucraina, iar comunitatea suceveană de studenți și profesori va putea beneficia de pe urma prezenței unor reputați specialiști din statele respective.
Menționăm că au fost stabilite, într-o primă fază, direcțiile de interes ale Consorțiului, acestea fiind: botanică montană, biologie, climatologie, geologie, seismologie, meteorologie, geografie, economie carpatică, parcuri naționale și protecția mediului, etnografie și etnologie, lingvistică, istorie, lista rămânând deschisă.
„Prin implicarea în această inițiativă central-europeană, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava demonstrează, o dată în plus, că dispune de potențialul uman și infrastructura necesare promovării cunoașterii în partea răsăriteană a continentului, fiind recunoscută drept un partener de dialog competent şi dinamic”, mai anunță USV.
La Formulul Economic de la Krynica județul Suceava a fost reprezentat de președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, care a avut intervenții pe problema infrastructurii de transport privind necesitatea finanțării unui drum rapid care să lege Suceava de Varșovia și București, pe vechiul drum al mirodeniilor, dar și în ceea ce privește dezvoltarea turistică a județului Suceava prin lărgirea ofertei turistice și prin atragerea de noi investitori în infrastructură turistică.
(M.T.)
Intră acum și în grupul de