Intră acum și în grupul de
Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a declarat pentru NewsBucovina că în cursul lunilor iulie şi august în judeţul Suceava s-au înregistrat mai puţin de 10 cazuri de meningită virală cu etiologie enterovirală, numărul îmbolnăvirilor menţinându-se însă în limitele multianuale aşteptate ale ultimilor trei ani.
Zorescu a spus că în cursul lunii iulie au fost raportate sub 10 cazuri de meningită virală, iar în luna august au fost 7-8 astfel de cazuri, adăugând că pacienţii diagnosticaţi cu meninigită virală, cu forme uşoare ale bolii, au primit tratament de specialitate în spital.
Ea a mai spus că îmbolnăvirile s-au înregistrat mai ales în rândul copiilor şi adolescenţilor, iar două dintre cazuri au fost înregistrate la Zvoriştea, doi fraţi fiind diagnosticaţi cu meningită virală după ce s-au scăldat în apa unui bazin din gospodărie, în această situaţie fiind prelevate şi probe din apa de îmbăiere.
Medicul sucevean a explicat că în cazul suspiciunilor de meningită virală se efectuează puncţie lombară şi se recoltează probe, apoi sunt trimise spre analiză la Iaşi pentru stabilirea tipului de enterovirus care a produs îmbolnăvirea.
Zorescu a mai spus că în cursul verii au continuat să circule diverse tipuri de enterovirusuri, care au provocat îmbolnăviri, inclusiv aceste cazuri de meningite virale.
Ea a mai spus că metodologia prevede ca în cazul suspicionării meningitelor virale la copii cu vârste peste 15 ani să se efectueze investigaţii şi pentru virusul West Nile, ceea ce s-a şi făcut, însă rezultatele au fost negative.
Medicul epidemiolog sucevean a explicat că, în general, enterovirusurile se pot transmite prin consumul de alimente sau fructe insuficient spălate sau contaminate, prin intermediul mâinilor murdare, mai exact din cauza nerespectării regulilor de igienă alimentară şi personală.
“Ţinând cont că şi virusul hepatic face parte din aceeaşi mare familie a enterovirusurilor, revenim cu recomandările de respectare a regulilor de igienă, iar în şcolile neautorizate sanitar revenim cu rugămintea de a fi amenajate puncte cu rezervoare de apă, pentru ca elevii să se poată spăla pe mâini”, a spus Zorescu.
Directorul executiv al DSP Suceava a precizat că triajul epidemiologic în colectivităţile şcolare se efectuează în această perioadă fie de către medicii de medicină şcolară din mediul urban sau de către medicii de familie, cu sprijinul asistenţilor comunitari, în unităţile de învăţământ din mediul rural.
De precizat este că meningitele cauzate de infecţia cu enterovirusuri sunt cele mai frecvente meningite virale.
(Liliana Bujdei)
Intră acum și în grupul de