Intră acum și în grupul de
Considerat un pilon al primei echipe, Centrul de copii si juniori de la FC Cetatea risca sa devina un adevarat fiasco din pricina lipsurilor materiale. Straine cluburilor profesioniste, probleme precum “cantonament”, “minge”, “teren de joc” sau “echipament” devin evidente în pepiniera gruparii de pe Areni. O încapere de 15 metri patrati, trei banci de lemn, o oglinda distorsionata si câteva cuiere realizate prin bunavointa parintilor, toate asigura cadrul din vestiarul echipei antrenate de Silviu Stanescu.
Componentii grupei de juniori A alterneaza sedintele de pregatire de pe terenul de rugbi al complexului Unirea cu cele desfasurate pe un teren amenajat pe malul râului Suceava. Marcajul si portile lipsesc cu desavârsire. “Avem porti, dar nu le-am instalat deoarece nu are cine sa le pazeasca pe timpul noptii”, recunoaste cu amaraciune unul dintre jucatori. “Câteodata mingea ajunge în apa, dar suntem familiarizati cu sensul curentilor si locul unde se întoarce la mal”, completeaza un coleg.
Ultimul antrenament nu s-a prelungit însa inutil, astfel ca jucatorii revin la vestiare dupa programul stabilit.
– Domnule Stanescu, sunteti de trei ani seful Centrului de copii si juniori de la FC Cetatea. Care sunt problemele majore cu care va confruntati în acest moment?
– În esenta, problemele sunt de ordinul bazei materiale. Nu putem vorbi de o instruire buna la nivelul copiilor si juniorilor fara un cantonament de pregatire, fara niste mingi bune sau fara un teren acceptabil de joc. De patru ani de zile ma straduiesc sa dau echipei un joc elaborat, care sa se încadreze în niste principii, sa nu jucam fotbalul la întâmplare, dar starea terenurilor pe care jucam anuleaza practic valoarea individuala a jucatorului.
– În privinta echipamentului de joc?
– Din pacate, jucam de patru ani cu acelasi rând de echipament. Sper ca, odata cu rezolvarea acestei probleme la echipa mare, sa primim si noi un set din cele vechi, pentru ca momentan îmbracam un echipament alb-albastru de la FC Napoli, fara sa avem vreo legatura cu formatia respectiva. Noi reprezentam FC Cetatea Suceava, iar daca vrem sa-i învatam pe copii sa apere culorile clubului, atunci avem nevoie neaparat de un echipament galben-albastru.
– Centrul de Copii si Juniori beneficiaza de vreun buget aparte?
– Nu. Suntem subordonati total clubului. Banii ajung la echipele de juniori în masura posibilitatilor. Suntem constienti de costurile mari de la prima echipa, dar trebuie sa fim corecti, suntem cu mult sub norma conditiilor pe care trebuie sa le aiba o formatie de juniori la acest nivel.
– Conducerea a decis în aceasta vara sa împrumute mai multi juniori ai clubului la Rapid CFR. Este un pas înainte în cariera lor?
– Ar putea reprezenta un avantaj pentru ei daca Rapid CFR ar fi echipa secunda a Cetatii. Acesti copii trebuie sa joace însa într-un climat de performanta, sub o instruire profesionista, la o echipa care sa vizeze obiectivele clubului nostru. Initial ne-am propus ca viitorul sezon sa atacam primul loc în campionatul de Juniori A, dar va fi destul de greu sa ne îndeplinim obiectivul în conditiile plecarii lui Corneanu si Golofca.
– Razvan Breniuc a revenit de câteva zile sub comanda dumneavoastra, dupa ce a fost exclus din lotul echipei mari pe motive disciplinare.
– Eu îl cunosc pe Razvan de cinci ani. Nu este un jucator care sa nu se pregateasca. Sunt convins ca îsi va spala pacatele si va reveni la echipa mare.
– Aceste miscari vin în contextul în care Cetatea intentioneaza sa împrumute un junior de la Poli Iasi. Putem vorbi de o lipsa de valoare a juniorilor suceveni?
– Eu s-ar putea sa fiu subiectiv, dar consider ca sunt jucatori talentati si la noi. Buhusi este component al echipei nationale de juniori si venirea lui poate asigura o concurenta pe acest post la echipa mare, unde trebuie sa avem în permanenta cel putin 3 juniori de mare valoare, având în vedere ca regulamentul prevede ca unul sa joace titular.
– O parte a suporterilor acuza însa lipsa jucatorilor localnici de la Cetatea.
– La momentul înfiintarii echipei, în 2004, nu ne puteam permite sa aducem jucatori din alta parte din pricina bugetului. Eu personal l-am reactivat pe Ioan Radu în postul de antrenor si am încercat sa valorificam tot ce era mai bun prin judet din punct de vedere al jucatorilor. Ca sa dau un exemplu pe care l-am trait, Universitatea Craiova avea la un moment dat o echipa formata în proportie de 85% din jucatori localnici, iar acest lucru se reflecta la nivelul ambitiei din teren.
Silviu Stanescu este membru-fondator al clubului FC Cetatea, unde a ocupat functia de presedinte executiv în sezonul 2004-2005. În cei 35 de ani de cariera, actualul sef al Centrului de copii si juniori al gruparii de pe Areni a antrenat echipe importante a fotbalului românesc: Universitatea Craiova, FC Olt, CSM Resita, Inter Sibiu, Universitatea Cluj, Gloria Bistrita, Ceahlaul Piatra Neamt sau CSM Suceava, printre jucatorii care s-au aflat în aceasta perioada sub comanda sa numarându-se Victor Piturca, Ilie Dumitrescu, Dorinel Munteanu, Daniel Pancu, Razvan Rat sau Cristian Chivu.
Intră acum și în grupul de